Čínská vláda se bojí Alibaby. Nařídila cenzuru zpráv, miliardář Jack Ma "zmizel"

Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování internetové společnosti Alibaba. Zakladatel firmy a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. Ten podle něj brzdí inovace.

Fakt, že Peking chce kontrolovat pokrývání této kauzy, svědčí o tom, že věc nabyla na politické důležitosti, napsal list Financial Times (FT).

Šéf Alibaby si před časem v kritice přisadil, když řekl, že čínské banky jsou koncipovány spíš jako zastavárny. Propagandistické oddělení čínské vlády na konci prosince nařídilo médiím, aby se v případu antimonopolního vyšetřování Alibaby držela striktně oficiální linie výkladu a "bez svolení nečinila žádné změny a nepouštěla se do širších analýz".

"Pokud jsou prohlášení společnosti v rozporu s oficiálním stanoviskem, nepublikujte je ani je nesdílejte na internetu. Necitujte zahraniční média," stojí podle zdrojů FT v direktivě.

"Takové nařízení je přísné a nezvyklé," řekl k tomu Siao Čchiang, který působí na Kalifornské univerzitě v Berkeley. "Tento jazyk se podobá direktivám, které se týkají 'velmi důležitých politických událostí', jako byl soud s Po Si-lajem," připomněl Siao proces s někdejší člen stranického politbyra. Ten dostal v roce 2013 doživotní trest za zneužití moci a za korupci v největším politickém skandálu v Číně za desítky let.

"Investice společností Jacka Ma jsou přímo spojeny s některými z nejmocnějších čínských rodin. Konflikt s čínským státem znamená, že v pozadí stojí pravděpodobně vysoká politika. Nejde pouze o jeden projev, který se dotkl (čínského prezidenta) Si (Ťin-pchinga) anebo nějakého jiného aparátčíka," dodal Siao.

V zastavení primární veřejné nabídky (IPO) akcií čínské finančně technologické společnosti Ant Group ze začátku listopadu se čínský prezident angažoval osobně, uvedly obeznámené zdroje. Ant Group spadá pod Alibabu, jejíž akcie od té doby klesly zhruba o 30 procent.

"Myslím, že Peking se Alibaby do jisté míry bojí. Vláda v této společnosti vidí konkurenta," řekl FT nejmenovaný státní zaměstnanec.

Obdobně situaci interpretuje i zahraniční korespondentka televize CNN Selina Wangová. Jack Ma podle ní zmizel hned po zrušení IPO společnosti Ant. Podle zdrojů Wangové si Peking přeje, aby se Jack Ma držel zpátky a veřejný prostor chce ohledně antimonopolního vyšetřování Alibaby ovládnout vlastním výkladem událostí.

The message China is sending with the crackdown on Jack Ma's empire: no one individual, no one company bigger than the Chinese Communist Party. https://t.co/pD0Ecl8tZW

— Selina Wang (@selinawangtv) January 6, 2021

Společnost Ant Group nyní musí reorganizovat své půjčky i další finanční produkty a vytvořit samostatnou holdingovou společnost, aby vyhověla kapitálovým požadavkům.

V širším kontextu podle Wangové ztrácí Peking trpělivost s přílišným vlivem technologických gigantů, jako je Alibaba, Ant či Tencent. Běžný Číňan se bez nich v každodenním životě neobejde. Jsou nezbytné mimo jiné pro komunikaci, nákupy na internetu, investice na akciovém trhu či pro uzavření pojištění. Tyto firmy jsou čím dále více vnímány jako ohrožení ekonomické a politické stability země.

"Myslím, že komunistická strana to vše zastřešuje jedním zásadním sdělením," řekl profesor Rana Mitter, který na Oxfordské univerzitě přednáší historii a politiku moderní Číny. "Žádný jedinec a žádná firma zkrátka není větší než Komunistická strana Číny," dodal.

Související

Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma se prý ukázal na veřejnosti

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně, uvedla dnes agentura Reuters. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.
Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma už dva měsíce nebyl vidět na veřejnosti, množí se spekulace

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se dva měsíce neobjevil na veřejnosti a nebyl ani v posledním díle televizního pořadu, kde měl být porotcem. Sociální média i zpravodajské servery tak nyní spekulují o místě jeho pobytu, uvedla dnes agentura Reuters. Jeden z nejbohatších Číňanů si vysloužil zvláštní pozornost úřadů, protože veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace.

Více souvisejících

Alibaba Group Jack Ma Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy