Úřad doměřil pěti firmám daň za reklamu na Čapím hnízdě

 Pěti firmám z holdingu Agrofert doměřila Finanční správa daň za to, že si před lety zadaly reklamu na farmě Čapí hnízdo, uvedl server iROZHLAS.cz. Názvy firem ani výši částek úřad s ohledem na neveřejnost daňového řízení nesdělil. Agrofert patřící do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se proti rozhodnutí odvolal. Podezření na daňové úniky v takzvané reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo vyšetřovala policie, která loni případ pravomocně odložila.

Kvůli platbám za reklamu na konferenčním centru Čapí hnízdo zahájil Specializovaný finanční úřad v letech 2017 až 2020 šest řízení s pěti firmami z holdingu Agrofert, uvádí rozhlas. Původně podle něj úřad prověřoval 23 firem Agrofertu, u 18 z nich ale úředníci daňové řízení nezahájili.

Doměřenou daň firmy dosud nezaplatily a proti verdiktu se odvolaly. "Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem, probíhající kauzy však nekomentujeme," uvedl pro iROZHLAS.cz mluvčí firmy Pavel Heřmanský. Případ bude nyní posuzovat Odvolací finanční ředitelství.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Babiše. Podle médií se kriminalisté v reklamní větvi případu zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně, což firma odmítá. Platby za reklamu byly údajně buď fiktivní, nebo předražené. V případu nebyl nikdo obviněn a policie jej loni v červnu odložila. Rozhodnutí potvrdilo pražské městské státní zastupitelství.

Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová v současnosti čelí u soudu žalobě kvůli dotacím na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy