Skladatel Soukup: Kupuje letadlo za tři miliony!

Praha – Každý má nějaký koníček, někdo rád jezdí na kole a někdo se amatérsky věnuje letectví, jako třeba hudebník Ondřej Soukup (60). Ten se pro deník Blesk svěřil, že si hodlá koupit nové letadlo, jehož cena se pohybuje kolem tří milionů korun.

Soukup létání opravdu zbožňuje, pilotní průkaz má už dvacet let. „Když mám záchvat, tak lítám každou chvilku. Pak mě to třeba na chvíli přejde a věnuji se jiným věcem, je to v takových periodách. Seberu se a letím třeba do Francie,“ říká. Někteří z nás mají z letadel fobii a neradi létají. I Soukup má za sebou okamžiky, na které moc rád nevzpomíná – „Vlítnul jsem do studené fronty a vypadl mi motor. Nebo jsem proletěl kroupami a bouřkou. Většina problémů se mi stala s počasím.“Soukup již s letadlem procestoval celou Evropu. Nedávno prodal svůj model Piper. „Sice už mi neříká pane, ale lítám v něm dál. Nové si teprve koupím,“ svěřil se Blesku. Nové letadlo by mělo být prý opět čtyřmístné, ale rychlejší. A to si vyžádá pořádnou investici.Jak Soukup k penězům přišel aneb čeho v životě dosáhl?Ondřej Soukup se narodil 2. května 1951 v Praze. Vystudoval Pražskou konzervatoř. Studium ukončil v roce 1975. Poté hrál v mnoha jazzových a popových kapelách (Pražský Bigband, s Jiřím Stivínem, Pražský výběr, Orchestr Ladislava Štaidla, Orchestr Karla Gotta), zároveň psal a aranžoval hudbu. Po roce 1980 se začal naplno věnovat skládání a napsal mnoho písní pro řadu zpěváků. Současně také začal produkovat desky. Složil filmovou hudbu k celé řadě českých a slovenských animovaných filmů a televizním pořadům (ZDF, ORF aj.) Je autorem hudby pro film z produkce BBC o válečných pilotech s názvem "Zapomenutí muži". V roce 1983 napsal svojí první filmovou hudbu k celovečerním filmu "Druhý tah pěšcem" (film o boji mezi komunistickými a imperialistickými špióny). Od té doby napsal filmovou hudbu k více než 20 celovečerním snímkům, mimo jiné k filmu "Kolja" (film režiséra Jana Svěráka, který byl oceněn Oskarem za nejlepší zahraniční film v roce 1997.) V letech 1994 až 1998 spolupracoval se španělskou produkční společností Tijuana a RTVE, pro něž složil hudbu k seriálu "Hrdina Cuttlas". V roce 1998 získal Českého lva za nejlepší hudbu k filmu Juraje Jakubiska "Nejasná zpráva o konci světa", na které spolupracoval s Janem Jiráskem. Je také autorem hudby pro film Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Za hudbu byl Ondřej Soukup oceněn druhým Českým lvem v roce 2001. Napsal také hudbu pro další film Jana Svěráka Vratné lahve (2007) a pro třetí pokračování seriálu Nemocnice na kraji města (2008). Létáte rádi? Anebo do letadla sedáte, když není zbytí? Myslíte si, že tři miliony za letadlo je málo, nebo hodně? Na vaše názory čekáme v diskusi pod článkem!

Související

Richard Müller

Kocáb, Müller a Soukup chystají společné turné. Zazní i ověřené "vypalovačky"

Výrazné osobnosti československé hudební scény Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup chystají společné turné. Program série vystoupení s názvem Šansony a jiné písně se teprve tvoří, ale už nyní je jasné, že významnou část repertoáru budou tvořit písně z alba V penzionu svět. Trojice známých hudebníků zahájí první společné turné 21. října v plzeňském DEPO2015. ČTK o tom za pořádající agenturu Live Nation informoval Petr Novák.

Více souvisejících

Ondřej Soukup

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy