Ondřej Soukup sklidil v Německu aplaus za muzikál Kalte Freiheit

V německém Wunsiedelu na festivalu Luisenburg včera hrdě zaplněné hlediště přírodního divadla vylíčeného mezi skalami plnil hromový aplaus muzikálu s názvem "Studená svoboda" (Kalte Freiheit), jehož spoluautorem je talentovaný Ondřej Soukup.

Význačný český skladatel a producent, jenž má na svém kontě úspěšné muzikály jako Johanka z Arku nebo Mauglí, byl osloven německými producenty, aby vytvořil hudbu pro libretu režisérky Birgit Simmlerové, jež se zabývá fascinujícím tématem akce Kámen. Představení nese podtitul "Špionáž mezi hranicemi" a poutavě mapuje temnou historii, kdy komunistická Státní bezpečnost (StB) v Československu nápadně lákala do pasti jedince toužící po emigraci na Západ. Námět byl inspirován knihou "Kámen" od vynikající spisovatelky Václavy Jandečkové.

"Překvapilo mě, že se Němci o to, co se dělo hned za jejich hranicemi, vůbec zajímají a kromě toho je to velmi atypické téma pro muzikál. Leč když jsem byl na festivalu muzikálů v Cardiffu v roce 2002, tak jsem o den prošvihl muzikál Elektrifikace Sovětského svazu, řekl jsem si, že se dá zmuzikálovat vlastně cokoliv," napsal na facebooku Soukup.

Soukup charakterizoval svou hudbu psanou na německé texty jako "cynickou, sarkastickou, napínavou, pseudo-operetní, smutnou i milostnou". V úvodní části své skladby zakomponoval hymnu Internacionálu, ale její text zhudebnil novou melodií, kterou v závěru představení zpíval hlavní protagonistou Stanislav Liška. Hudební doprovod zajišťoval orchestr složený z českých hudebníků. Mezi účinkujícími se objevila i herečka německo-českého původu, Anna Rabensteinová. Pro návštěvníky z Čech byly k dispozici programy v češtině, aby si mohli plně užít toto představení.

"Můj nápad s použitím textu Internacionály vyvolal velkou nevoli u některých spolutvůrců, že hlavní hrdina Stanislav Liška, těžký antikomunista, si nemůže vložit do úst tato slova a vůbec... Nakonec jsem je snad přesvědčil, že slova Internacionály ve spojení s úplně jiným charakterem hudby dostanou zcela jiný význam, skoro protichůdný, obviňující," podotkl Soukup.

Představení "Kalte Freiheit" přináší skutečné události z doby před více než 70 lety, kdy překračování ostře střežených hranic znamenalo ohrožení života. Státní bezpečnost (StB) zřídila falešnou celnici v domečku u Všerub, kde se agenti vydávali za americké důstojníky. Uprchlíci, kteří uvěřili, že se dostali na Západ, nevědomky prozradili spolupracovníky a byli zatčeni.

Ve Všerubech působil Stanislav Liška, velitel místní stanice Sboru národní bezpečnosti (SNB), který sám pomáhal lidem utéct na Západ. Situaci komplikoval příchod Evžena Abrahamoviče, vysokého důstojníka StB, který byl jedním z iniciátorů akce Kámen. Liška strávil čas ve vězení a nakonec s celou rodinou utekl do Kanady, kde později zemřel. Abrahamovič se po opuštění StB stal recepčním v hotelu Alcron a později ředitelem obchodního domu Kotva. Navzdory ničení životů mnoha lidí nebyl potrestán.

"Kalte Freiheit se stává výzvou ke svobodě a sebeurčení, stejně jako proti zneužívání moci a mentalitě ostnatého dráhu - jinými slovy je důsledně aktuální," napsal deník Der Neue Tag po premiéře muzikálu, která se uskutečnila 14. července.

Luisenburgský festival probíhá v nádherném přírodním divadle v oblasti Felsenlabyrint v pohoří Smrčiny poblíž česko-německých hranic. Tento festival každoročně přiláká až 130.000 diváků, kteří zde mohou zažít dramatická představení, komedie a také si užít hudební koncerty. Jedním z vrcholů festivalu je muzikál Kalte Freiheit, který ještě zahrají 6. a 11. srpna.

festival Luisenburg Ondřej Soukup

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 19 minutami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 1 hodinou

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Borrell: Funkční Palestinská samospráva je i v zájmu Izraele

Místopředseda Evropské komise a šéf diplomacie EU Josep Borrell opět vyzval k příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí odvlečených do této palestinské enklávy po loňském útoku na Izrael. Učinil tak po jednáních v Bruselu s novým premiérem Palestinské samosprávy Mohammadem Mustafóm, informuje agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.

včera

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí. Policisté a záchranáři ošetřují kolabující

Hokejoví fanoušci zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, aby na velkoplošné obrazovce sledovali finále mistrovství světa mezi Českem a Švýcarskem. Podle pořadatelů vidělo první třetinu asi 15 000 lidí. Záchranáři na místě ošetřili několik osob, které v davu zkolabovaly. Diváci skandovali a povzbuzovali český tým, zatímco švýcarská přesilová hra byla provázena pískotem.

včera

včera

včera

včera

včera

Švédové si vylepšili náladu po debaklu s Českem. Získali bronz po boji s Kanadou

Nedělním programem vrcholí 87. mistrovství světa v ledním hokeji konající se v České republice. Před tím než večer od 20:20 k očekávanému finále nastoupí Češi se Švýcarskem, tak se o odpolední duel o bronz postarali poražení semifinalisté Švédsko a Kanada. Nakonec bronz putuje na sever Evropy poté, co dokázali žlutomodří zdolat Kanadu 4:2. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy