Média

Související články:

Budova Associated Press v Londýně.

Hlavní Pulitzerovu cenu za žurnalistiku získala AP za zpravodajství z Ukrajiny

V pondělí se při udílení Pulitzerových cen nejvíce pozornosti soustředilo na zpravodajství o válce na Ukrajině. Agentura The Associated Press získala dvě ceny za vynikající reportáže a fotografie, včetně ceny za službu veřejnosti, která patří mezi nejprestižnější ocenění. The New York Times pak získal Pulitzerovu cenu za vynikající mix zpravodajských a investigativních článků o konfliktu.
Česká televize

Na post ředitele České televize se přihlásilo osm uchazečů

Do výběrového řízení na generálního ředitele České televize přišlo Radě ČT celkem osm platných přihlášek. Dalších pět kandidátů nesplnilo všechna předem stanovená kritéria a byli z výběru vyřazeni. Stávající šestiletý mandát vyprší generálnímu řediteli Petru Dvořákovi na konci letošního září. Během jednání rady to řekl její předseda Karel Novák. Do tendru před šesti lety se hlásilo 12 uchazečů.
Jaromír Soukup

Mediaguru: Soukupova Médea čelí insolvenčnímu řízení

Městský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea Jaromíra Soukupa. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaly společnosti Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group. Upozornil na to server Mediaguru. 
TV Prima

Televizní skupina Prima dnes spouští vlastní streamovací službu Prima+

Televizní skupina Prima dnes během dne postupně spustí internetovou streamovací službu Prima+. Obsah je dostupný buď s reklamami, nebo za měsíční předplatné. Do obsahu pro Prima+ skupina během tří let do roku 2025 investuje miliardu korun. Konkurentem bude zejména služba Voyo další tuzemské komerční televize Nova, ale i Netflix nebo HBO Max.
Česká televize

Českou televizi čeká od roku 2024 omezování vysílání a propouštění. Novým předsedou Rady je Novák

Českou televizi čeká od roku 2024 omezování výroby a vysílání a propouštění zaměstnanců, pokud se do té doby nezvýší koncesionářský poplatek ze stávajících 135 korun. Letos přijatá úsporná opatření nebudou po roce 2024 pro stávající rozsah činností stačit. Při projednávání aktualizace dlouhodobých plánů na roky 2023 až 2027 se na tom usnesla Rada ČT.
Křišťálová Lupa 2022

Cenu Křišťálová Lupa získal projekt Zbraneproukrajinu

Letošní cenu Křišťálová Lupa získal server Zbraneproukrajinu.cz. Osobností roku v 17. ročníku ankety se stal zakladatel start-upu Shipmonk Jan Bednář a cenu popularity u veřejnosti si odnáší podcast Opravdové zločiny. ČTK to sdělili organizátoři ze serveru Lupa.cz. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodly svými hlasy odborná porota a internetová veřejnost.
BBC Studios in Northern Ireland, Belfast, Northern Ireland. Credit: K. Mitch Hodge

"Tetička" BBC začala rozhlasové vysílání před 100 lety

Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost British Broadcasting Corporation (BBC), které se někdy přezdívá "tetička", vznikla v říjnu 1922, s cílem vzdělávat, informovat a bavit. Pravidelné rozhlasové vysílání zahájila před 100 lety, 14. listopadu 1922, do 1. ledna 1927 se nazývala British Broadcasting Company. Pravidelné televizní vysílání začalo 2. listopad 1936, BBC byla tehdy první televizní stanicí na světě. Nyní je její součástí britský a globální rozhlas a rovněž televize pro masové publikum. Kromě toho vytváří i internetový obsah. BBC měla v minulých 100 letech zásadní vliv na britský život či kulturu.
Světlana Witowská

Witowská končí v České televizi, kde působila víc než dvacet let

Moderátorka Světlana Witowská končí v České televizi, kde působila víc než dvacet let. Od listopadu se rozhodla začít novou etapu, oznámila dnes veřejnoprávní televize bez dalších podrobností na twitteru. Připojila vyjádření Witowské, v němž poděkovala divákům za přízeň, kolegům za skvělých dvacet let života a vedení České televize za důvěru.
EuroZprávy.cz

EuroZprávy.cz hledají nové redaktory

Do redaktorského týmu serveru EuroZprávy.cz hledáme redaktora. Měl by chtít vědět o všem, co se stane, umět pracovat s textem a informacemi, vymyslet a zpracovat poutavé a zajímavé téma.
Zdeněk Velíšek

Zemřel legendární novinář České televize Zdeněk Velíšek

Zemřel novinář, překladatel a dlouholetý člen zahraniční redakce České televize (ČT) Zdeněk Velíšek, bylo mu 89 let. Veřejnoprávní televize to dnes večer oznámila ve zpravodajském pořadu Události. Velíšek se zabýval především evropským děním a Francií.
Ilustrační fotografie

Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců, umístil se i fotograf serveru EuroZprávy.cz

Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Finální pořadí dnes pořadatelská společnost Czech Photo vyhlásila v Praze spolu s výsledky soutěže Czech Photo Junior, kde se na druhém místě umístil fotograf serveru EuroZprávy.cz Michal Zelinka.
Ilustrační foto

Návštěvnost zpravodajských webů stoupla v den útoku na Ukrajinu o milion

Návštěvnost tuzemských zpravodajských webů v den útoku ruských vojsk na Ukrajinu 24. února vzrostla o milion na 4,1 milionu uživatelů ze všech zařízení. Denní průměrný počet uživatelů, kteří navštěvovali zpravodajské weby, byl pak od vypuknutí války o zhruba 700.000 uživatelů vyšší, než v předchozí únorové dny. Vyplývá to z měření NetMonitor.
Další články

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy