Vzpomínka: Iveta Bartošová by dnes oslavila 49. narozeniny

Praha - Populární zpěvačka Iveta Bartošová, která navždy odešla do hudebního nebe před necelým rokem, by dnes oslavila své 49. narozeniny. Připomeňte si život a kariéru slavné české zpěvačky.

Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Čeladné nedaleko Frýdku-Místku. Měla dvojče Ivanu, také zpěvačku, a staršího bratra Lumíra. Už od mala se u ní projevoval hudební talent. Poprvé o sobě dala výrazněji vědět v roce 1983, když uspěla v Třinci v regionálních kolech soutěží Talent a Zlatá loutna a kvalifikovala se na festival Mladá píseň Jihlava. Tam ji kromě čtvrtého místa a Ceny poroty potkalo osudové setkání s o šest let starším Petrem Sepéšim.

Bartošová a Sepéši utvořili pár. Nejen profesionální, ale byli spolu i v soukromém životě. Petr byl Ivetinou první láskou. Žili spolu v Praze a nazpívali společně několik písní včetně hitu Knoflíky lásky. Ale jejich idylku ukončila nečekaná tragédie. Petr bohužel 29. července 1985 zahynul na železničním přejezdu ve Františkových Lázních. Ivetu jeho smrt zničila. Na půl roku se úplně stáhla do ústraní.

Bartošová se ale vrátila v plné síle. Hned v roce 1986 poprvé ovládla anketu Zlatý slavík. Po několikaměsíčních spolupracích se skupinami Balet a Kroky Františka Janečka se dala v roce 1987 dohromady s Ladislavem Štaidlem. Nejen po hudební stránce, když začala vystupovat s jeho orchestrem, ale také se Štaidlem začala žít. V roce 1996 přivedla na svět jediného potomka, syna Artura.

Během vztahu se Štaidlem zažívala nejúspěšnější léta hudební kariéry. Třikrát skončila ve Zlatém slavíkovi druhá a dvakrát anketu vyhrála. Třikrát uspěla v anketě TýTý. Její deska Ve jménu lásky (z roku 1998) byla oceněna jako třikrát platinová. Alb I.B. (1986), Bílý kámen (1999), Jedna jediná (2000) a Dráhy hvězd – All Star Disco (2003) se prodalo vždy alespoň 200 000 a byly oceněny jako zlaté desky.

Její kariéru na čas utlumilo mateřství, ale díky muzikálovému hitu Dracula se v roce 1997 úspěšně vrátila na hudební scénu. Se Štaidlem se ale o dva roky později rozešla. Vztah zničila nevěra obou partnerů. Iveta se v roce 1993 sblížila s hercem Rudolfem Hrušínským nejmladším. Po krachu jejich románku se zpěvačka poprvé pokusila o sebevraždu.

Psali jsme:
Iveta Bartošová půjde do kin? Nápad na film tu je. A kdo bude zpěvačku hrát?  

Následovalo období neúspěšných vztahů a psychických problémů. Iveta postupně randila s herci Karolem Csinem a Zdeňkem Podhůrským, designérem Danielem Bartákem či s veterinářem Romanem Hankem. Iveta se musela navíc léčit ze závislosti na antidepresivech a později také na alkoholu. Po krachu vztahu s Podhůrským se podruhé pokusila zabít. Klid do jejího života nakrátko vnesl herec Jiří Pomeje.

Bartošová si Pomejeho dokonce vzala. Pohoda v osobním životě se projevila i v její kariéře. Iveta počtvrté vyhrála cenu TýTý a v Českém slavíkovi se stala Skokanem roku. Manželství s Pomejem se ale po dvou letech rozpadlo.

Iveta se z rozvodu oklepávala v náručí italského hraběte Domenica Martucciho, ale vztah neměl dlouhé trvání a další rozchod dostal zpěvačku na dno. Potom se potkala s Josefem Rychtářem. Ten se kvůli ní rozvedl a zpěvačku si v roce 2012 vzal. Musel se o ní přetahovat s fanatickým fanouškem Zdeňkem Macurou. Být předmětem neustálého sporu dvou mužů Ivetu devastovalo.

Macura obviňoval Rychtáře z domácího násilí. Pravdou je, že Ivetin manžel byl velmi dominantní a na internet unikla i videa, kde vystupoval jako zdárný manipulátor. Navíc pro ránu Macurovi nikdy nešel daleko.

Macura zase Ivetu "unesl" v létě roku 2013 do Itálie. Neustále vyprovokovával další konflikty s Rychtářem, které nejvíce odnášela právě Iveta. Už se spíš zdálo, že oběma mužům jde především o mediální pozornost než o nešťastnou zpěvačku.

V posledních týdnech svého života na tom byla Iveta Bartošová velmi špatně. Zkraje loňského roku měla podstoupit operaci zubů. Když se objevila na veřejnosti, byla pohublá a sotva mluvila. Těsně před svou smrtí měla údajně usilovat o rozvod a stěžovat si, že Josef Rychtář nechce její dům v Uhřiněvsi opustit. V den jeho narozenin, 29. dubna, se dobrovolně rozhodla ze světa odejít. Zvolila k tomu podobný způsob, jakým o 29 let dříve zemřela její první láska.

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

Iveta Bartošová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy