Andělé se budou předávat na konci března i v nové kategorii

Ceny Anděl Coca-Cola 2023 představily moderátorskou dvojici. Diváky provedou slavnostním ceremoniálem, který se bude konat 30. března v pražském O2 universu, Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Členové České hudební akademie začali hlasovat v prvním kole i v nové kategorii Společný projekt. 

Slavnostní předávání Cen Anděl Coca-Cola 2023, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), odvysílá již tradičně v hlavním vysílacím čase v přímém přenosu ČT1 a YouTube kanál Cen Anděl.

Ceremoniál bude mít po dlouhé době dva moderátory. Oba jsou profesionály ve svém oboru a zároveň jsou s hudebním prostředím úzce spojeni. Ivana „Fancy“ Kulhánková je influencerka, moderátorka, hudbě se aktivně věnovala také jako zpěvačka a je pověstná svými rozsáhlými hudebními znalostmi. Honza Dědek je uznávaný hudební novinář, publicista a je veřejnosti známý také díky své úspěšné talkshow. „V oslovení této moderátorské dvojice vidíme velký potenciál, mimo jiné v jejich mnohostrannosti a profesionalitě. Jsme přesvědčení, že se budou Honza a Ivana výborně doplňovat a že se nám díky nim podaří uchopit celý večer, nejen co se moderace týká, pro diváky atraktivně, zábavně a zároveň důstojně tak, jak se na Ceny Anděl patří,“ uvádí Lucka Hájková z pořádající společnosti LUFF PRODUCTION.

Novinkou letošních Andělů je kategorie Společný projekt, která se bude vyhlašovat vůbec poprvé. Akademici v ní ocení překvapivá spojení interpretů, muzikantů nebo hudebních těles. Nepůjde přitom o klasické „featuringy“, ale opravdu rovnocenné spolupráce více subjektů na albech, EP či písních bez ohledu na žánry. „Chceme, aby Ceny Anděl reflektovaly aktuální hudební vývoj a trendy. V posledních letech jsme řešili, kam zařadit mnoho výrazných novinek, kterým byly malé osobnostní kategorie Sólový interpret a interpretka a zároveň se nehodily ani do kategorie Skupina,“ vysvětluje vznik nové kategoriepředseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

I letos bude hlasování o vítězích Andělů tříkolové a rozhodne o nich Česká hudební akademie a její specializované sekce. Aktuálně běží první kolo hlasování, ze kterého vzejde vždy sedm interpretů či děl v každé z patnácti kategorií. Následovat bude druhé kolo hlasování s nominacemi, v závěrečném třetím kole pak členové ČHA rozhodnou o vítězích. Výjimkou je již tradičně Síň slávy, která nemá nominovaných a jejíž vítěz bude vyhlášen společně s ostatními během slavnostního ceremoniálu.

„Tříkolový systém a přednominace nám umožňují upozornit na ještě větší množství dobré hudby, která u nás vychází. Na jejich zavedení jsme měli skvělý ohlas a akademikům takové síto dává prostor věnovat posuzovaným dílům před finální volbou opravdu pozorný poslech,“ doplňuje Honza Vedral. V radě akademie společně s ním zasedli hudební publicista Josef Vlček, ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka Cen Anděl Lucka Hájková. Do České hudební akademie, která rozhoduje o vítězích, bylo letos osloveno téměř 700 osob. Jsou mezi nimi profesionálové napříč branží i samotní již dříve ocenění muzikanti.

Předávání šestnácti ikonických sošek Anděla se šalmají od akademického sochaře Jaroslava Róny jako vždy doprovodí netradiční hudební vystoupení, která představí různé podoby aktuální české hudební tvorby. „Vystoupení opět doplníme originálním stage designem, světelnými a dalšími efekty. V letošním roce nám v tom bude velmi nápomocné také místo konání ceremoniálu, kterým je O2 universum. Jedná se o výjimečný moderní prostor, který poskytuje skvělé podmínky pro unikátní a poutavou show, kterou se nám, věříme, podaří vytvořit a co nejlépe přenést nejen k divákům u televizních obrazovek. Větší kapacita sálu nám totiž letos umožní uvolnit velmi omezené množství vstupenek také pro veřejnost, z čehož máme obrovskou radost,“ dodává producentka Andělů Lucka Hájková. Předprodej vstupenek bude zahájen v průběhu února.

I v letošním roce je titulárním partnerem Cen Anděl společnost Coca-Cola. „Máme radost, že můžeme pokračovat ve spolupráci a nadále být partnerem tohoto prestižního hudebního ocenění. Podpora hudby a hudebních talentů je společnosti Coca-Cola vlastní a i z tohoto důvodu nám propojení s Cenami Anděl dlouhodobě dává smysl. Těšíme se, že i letos přineseme divákům nevšední a mimořádný zážitek,“ uvádí Veronika Němcová, ředitelka komunikace a vnějších vztahů společnosti Coca-Cola ČR.

33. ročník Cen Anděl Coca-Cola 2023 se bude konat 30. března 2024 v pražském O2 universu. Titulárním partnerem je společnost Coca‐Cola, dalšími partnery jsou Intergram, OSA a O2 universum. Hlavními mediálními partnery jsou Česká televize a Evropa 2. Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Pořadatelem je od roku 2017 společnost LUFF PRODUCTION.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl Anděl Hudba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy