Že nestačí jen třídit odpad, demonstruje výstava Má plast v DEPO2015

Plzeň – Estetika, aktivismus, kutilství, designová performance. Na hraně těchto oblastí se pohybují mnozí čeští i světoví designéři, kteří nyní představují svou tvorbu veřejnosti. Výstava Má plast odkazující k názvu cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast se již od 11. října koná v kreativní zóně DEPO2015 a potrvá do 28. února následujícího roku.

Výstava Má plast možná odkazuje k již zmíněnému názvu cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany, ale především se snaží o to, aby se jednoho dne z Mé vlasti nestala Má plast. Poukazuje na to, že nestačí pouze třídit odpad do příslušných kontejnerů. Jejím cílem je přitáhnout pozornost široké veřejnosti k tématu lokální recyklace a zároveň k omezení spotřeby plastu.

Tento současný problém se prostřednictvím své tvorby snaží řešit řada českých i světových designérů. Na výstavě se tak představí například londýnské Studio Swine, které se rozhodlo dát přednost společenskému aktivismu před navrhováním samoúčelných estetických předmětů. Čeští návštěvníci tak mohou poprvé spatřit jejich dnes již známou stoličku Sea Chair, která vznikla na rybářské lodi. Použit byl materiál vylovený z moře přímo rybářskými sítěmi. Dvojice Alexander Groves a Azusa Murakami pak každou židli popíší GPS souřadnicemi místa, kde vznikla. Toto upozorňování na obrovské množství plastového odpadu v mořích a oceánech ještě zesílili projektem Gyrecraft. V rámci něj se podívali do pěti oblastí světových oceánů s koncentrací plastového odpadu, který opět využili na výrobu designových objektů.

Zachránit oceány od znečištění plastovým odpadem se snaží i designér Alexander Taylor ve spolupráci s firmou Adidas. V rámci projektu Parley for Oceans tak vznikly boty na běhání vyrobené z pytláckých sítí. Nizozemský designér Dave Hakkens pak představí své čtyři stroje Precious Plastic, na nichž může kdokoliv z plastového odpadu vytvořit nové produkty. Jeden z nich budou moci vyzkoušet i návštěvníci expozice v DEPO2015.

Včetně těchto tzv. akčních designérů se na výstavě představí i Plastique Fantastique z Berlína, výtvarnice Nicole Taubinger, sochař Benedikt Tolar z Plzně či celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová. K vidění je i tvorba módní návrhářky Vivienne Westwood nebo světově známé architektky a malířky Zahy Hadid, která letos zemřela.

Sběrné místo i herna

„V Evropě se jen 30% plastového odpadu zrecykluje, 40% se spálí a 30% končí na skládce. My chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design. Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli také svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků," říká programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko s tím, že zapojit se mohou nejen dospělí, ale zejména děti a mládež.

Na místě je každý den otevřené sběrné místo, kam mohou lidé nosit čistý plast k recyklaci. Upřednostňován je spíše tvrdší materiál. Navíc za určité množství přineseného materiálu lze získat volnou vstupenku na výstavu. Pro děti je zde připravená interaktivní dětská herna z plastových kontejnerů či šlapadel z barevných popelnic, jejímž autorem je již zmíněný sochař Benedikt Tolar.

Část výstavy se také představí již tento týden na pražském Designbloku, největší české přehlídce designu a módy.

Související

PC hry v práci? Proč ne

Plzeňské DEPO 2015 patřilo sci-fi a fantasy, přilákalo přes 500 lidí

V plzeňském DEPO2015 se dnes sešlo hodně přes 500 příznivců počítačových her, komiksů a takzvaného cosplay, tedy vžívání se do rolí v žánru sci-fi a fantasy. Většině návštěvníků bylo mezi 25 až 35 roky. Co.Con, fanouškovský festival, se konal v Plzni poprvé, na různých místech ČR jsou už několik let. Patronát převzala plzeňská fakulta designu a umění, která má jako jediná v ČR ateliér komiksu.

Více souvisejících

DEPO Plzeň plasty Recyklace (Sea Chair)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy