Americké muzeum vrátí Česku vzácný štít z Konopiště, ukradli ho nacisté

Washington - Po desítkách let se do Česka vrátí vzácný renesanční štít, který ukradli nacisté během druhé světové války ze zámku Konopiště. Na štít ve sbírkách Muzea umění ve Filadelfii narazil v roce 2016 při svém výzkumu vimperský historik Ladislav Čepička.

Po dvou letech bádání a jednání mezi Českem a filadelfským muzeem se podařilo prokázat, že renesanční štít skutečně patřil původně do sbírek rodiny d'Este uložených na Konopišti. Důvodem, proč ověřování původu šítu trvalo tak dlouho, byl fakt, že kdosi po druhé světové válce ze štítu odstranil původní inventární číslo.

Ředitel filadelfského muzea Timothy Rub nyní sdělil zvláštnímu zmocněnci českého ministerstva zahraničí pro otázky holokaustu a boj proti antisemitismu Antonínu Hradilkovi, že není pochyb o tom, že štít patří Česku.

Štít ze 30. let 16. století byl až do druhé světové války na středočeském zámku Konopiště, odkud jej ukradli nacisté. Podle švýcarského serveru tachles plánovali památku, kterou vyzdobil italský malíř Girolami di Tommaso da Treviso, vystavovat v Linci, kde chtěl muzeum vybudovat Adolf Hitler.

Z Konopiště se během druhé světové války dostal štít nejdříve do Prahy, poté byl převezen do Vídně. Jeho poválečné osudy jsou zatím nejasné, v roce 1976 jej ale Muzeu umění ve Filadelfii odkázal newyorský sběratel německého původu Carl Otto Kretzschmar von Kienbusch.

Podle serveru tachles Česko nyní uvažuje o tom, že by štít prozatím ponechalo v USA. Filadelfské muzeum by připravilo výstavu, která by dokumentovala osudy vzácného předmětu, jehož hodnota se odhaduje na milion dolarů (22 milionů korun).

Související

Zámek Konopiště

Zámek Konopiště: Gotická pevnost skrývá mnohá tajemství

Zámek Konopiště se nachází ve Středních Čechách na Benešovsku. Leží uprostřed rozsáhlého anglického parku tak trochu nešťastně odříznutý rychlostní silnicí E55 od nedalekého města Benešov. Je častým cílem nejen obyvatel přilehlého města a okolí, ale též lidí z celého světa. Díky tomu patří mezi nejnavštěvovanější památky u nás. Přesto dodnes skrývá mnohá tajemství.

Více souvisejících

zámek Konopiště architektura muzea USA (Spojené státy americké) II. světová válka kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy