Britské filmové ceny BAFTA ovládlo válečné drama Na západní frontě klid

Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší film dnes získalo válečné drama Na západní frontě klid, které se natáčelo v Česku. Ceny BAFTA zcela ovládlo, když ze 14 nominací proměnilo sedm, a to včetně té za nejlepší režii pro Němce Edwarda Bergera. Ocenění za práci na filmu z produkce streamovací společnosti Netflix si spolu s kolegy odnesl i český zvukař Viktor Prášil. Nejlepším hercem byl na slavnostním ceremoniálu v Londýně vyhlášen Austin Butler za ztvárnění krále rock 'n' rollu v životopisném snímku Elvis, nejlepší herečkou se stala Cate Blanchettová za roli vynikající skladatelky v psychologickém dramatu Tár.

Německý film podle románu Ericha Marii Remarqua, který bez příkras ukazuje hrůzy první světové války, získal i ceny za nejlepší cizojazyčný film, kameru (James Friend) a adaptovaný scénář (Edward Berger, Lesley Patersonová a Ian Stokell). V době, kdy už téměř rok trvá válka na Ukrajině, bodoval také v kategorii hudba (Volker Bertelmann) a zvuk (Viktor Prášil, Lars Ginzel, Frank Kruse a Markus Stemler).

"Německy mluvený film a dostalo se nám tolika nominací; a to vítězství je prostě neuvěřitelné," řekl v děkovné řeči producent Malte Grunert. Příběh mladého muže, kterého nacionalistická propaganda nadchne pro válku, z čehož ale v krutých bojích rychle vystřízliví, je podle něj aktuální i téměř 100 let od publikování slavného románu.

Po čtyřech oceněních si z ceremoniálu, kterého se účastnil i princ William s manželkou Kate, odnesly irská tragikomedie Víly z Inisherinu, druhý z velkých favoritů večera, a také drama Elvis. První z těchto filmů šel do klání s deseti nominacemi, druhý s devíti. Zcela naopak propadlo bláznivé americké komediální drama Všechno, všude, najednou, které z deseti nominací proměnilo jedinou, a to v kategorii střih.

Víly z Inisherinu získaly ceny za původní scénář (Martin McDonagh), za vynikající britský film a také dvojici hereckých vyznamenání. Cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli si odnesl Barry Keoghan za to, jak se popasoval s postavou duševně pomalejšího mladíka. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se pak stala Kerry Condonová, která ztvárnila starostlivou a o poznání chytřejší sestru hlavního hrdiny.

Elvis bodoval v hlavní mužské herecké kategorii a získal i ceny za nejlepší kostýmy (Catherine Martinová), masky (Jason Baird, Mark Coulier, Louise Coulstonová a Shane Thomas) a casting (Nikki Barrettová a Denise Chamianová).

Českou nominaci dnes na rozdíl od zvukaře Prášila nedokázali proměnit specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar, kteří se s dvojicí kolegů taktéž podíleli na snímku Na západní frontě klid. Cenu v této kategorii získal kasovní trhák Avatar: The Way of Water.

Ani v kategorii krátký britský animovaný film si cenu neodnesl snímek Půlnoční hlídka britského režiséra Johna Stevensona, který vznikl v česko-britské koprodukci. V kategorii zvítězil snímek The Boy, the Mole, the Fox and the Horse (Chlapec, krtek, liška a kůň).

Jako nejlepší dokument byl vyznamenán film Navalny o ruském vězněném opozičníkovi Alexeji Navalném.

Na západní frontě klid bude mít v březnu slušné šance i na Oscarech, kde má devět nominací. Mezi kandidáty na zlatou sošku patří díky práci na válečném dramatu i čtyři Češi, včetně dnes oceněného Viktora Prášila. Dalšími jsou trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar a také maskérka Linda Eisenhamerová.

Související

Ilustrační foto

Ceny Bafta: Herec Joaquin Phoenix řečnil proti rasismu, sklízí obrovskou chválu

Obvykle při udílení filmových cen poutají nejvíce pozornosti vítězové nebo spektakulární róby pozvaných dam, letos ale na sebe při předávání britských cen Bafta nejvíce upozornil americký herec Joaquin Phoenix svým plamenným projevem o rasismu ve filmovém průmyslu. Při přebírání trofeje za nejlepší herecký výkon ve snímku Joker Phoenix odsoudil fakt, že letos byli mezi nominovanými herci pouze běloši. Kolegové jej na sociálních sítích podpořili a pochválili jej za odvahu a upřímnost.
Málokdo v životě pozná takové dno jako Arthur, ztotožnit se s ním je ale i tak překvapivě snadné.

Kdo ovládne ceny BAFTA? Nejvíc šancí má těchto pět filmů

Temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli posbíralo 11 nominací na letošní ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) a má tak nejlepší výchozí pozici před slavnostním předáváním, které je na programu 2. února. V hlavní kategorii s ním bude soupeřit mimo jiné nová gangsterka Martina Scorseseho Irčan a snímek Tenkrát v Hollywoodu z dílny Quentina Tarantina. Oba tyto filmy mají po deseti nominacích, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

BAFTA film Na západní frontě klid

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy