Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Novinářům to dnes řekl Kryštof Bartoš, který bude průvodcem vyhlášení výsledků 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miro Žbirka zemřel v listopadu 2021 ve věku 69 let.

"Celkově hlasovalo přes 440 akademiků, odborníků napříč hudební branží," uvedla Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), která ceny vyhlašuje.

V nejsledovanější kategorii Album má šanci uspět kromě Mira Žbirky také zpěvák 7krát3 s deskou II a kapela Vypsaná fixa se svými Kusy radosti. Jak 7krát3 tak Vypsaná fixa se mohou v letošním roce stát držiteli hned tří andělských sošek. Zpěvák 7krát3 je dále nominovaný v kategoriích Sólový interpret a Videoklip, Vypsaná fixa pak jako Skupina roku a v kategorii Rock. Akademii oslovila také zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I'm Lost, díky které si Anděla může odnést za Sólovou interpretku a Objev.

Třetí kolo hlasování ČHA, která svými hlasy rozhodne o vítězích cen Anděl za rok 2022, začíná dnes. Akademici budou vybírat ze tří kandidátů nominovaných ve 14 kategoriích. Výjimku tvoří Síň slávy, o jejímž vítězi rozhodla akademie již v prvním kole hlasování.

Stejně jako v posledních letech bude součástí cen Anděl multižánrová cena popularity, kterou vyhlašuje titulární partner Andělů společnost Coca-Cola. Součástí slavnostního předávání cen Anděl bude tradičně řada hudebních vystoupení. "Snažíme se vnímat vývoj hudby v celé její šíři a zprostředkovávat hostům v sále i divákům u televizních obrazovek komplexní zážitek. I letos připravujeme originální scénu a pro každé vystoupení speciální vizuální support, který podpoří výjimečnost vystupujících interpretů i celého večera," uvedla producentka cen Lucie Hájková. "První jména, kteří na předávání živě vystoupí, oznámíme v polovině března," dodala.

Ceny Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Vyhlášení vítězů 32. ročníku odvysílá v přímém přenosu Česká televize.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl Miro Žbirka Skupina Vypsaná fixa

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy