Česko bude na Eurovizi zastupovat Aiko z Moskvy. Hlasování ovlivnilo Rusko, spekuluje se na sítích

Česká republika zná svého reprezentanta, který ji bude příští rok zastupovat ve švédském Malmö. Tváří dalšího ročníku populární hudební soutěže Eurovize bude zpěvačka ruského původu Aiko. Její výhru nikdo neočekával, a řada lidí se proti ní bouří.

Oficiální instagramový účet Eurovize dnes oznámil, že Česko bude na soutěži příští rok v květnu reprezentovat zpěvačka Aiko, která pochází z Moskvy. Pod příspěvky, které oznamují její výhru v národním kole, se však rozjely ostré diskuze, v nichž se řada lidí staví k jejímu působení v soutěži odmítavě.

"Bylo to nejhorší živé vystoupení, jaké jsem ve svém životě viděl. Nemůžu se dočkat, jak se Česko zesměšní," píše jeden z diskutujících. Jiní považují volbu této zpěvačky za vtip a objevují se i názor, že hlasování mohlo být ovlivněno z Ruska.

Právě se přehrává: Aiko - Pedestal

Aiko - Pedestal Video: YouTube

Velmi často se v komentářích skloňuje jméno kapely MYDY, která měla velkou šanci nás reprezentovat. A dle anket, na které upozornil web escarena.cz, tomu tak mohlo skutečně být. Prakticky každou anketu totiž kapela, která má s vystupováním letité zkušenosti, doslova ovládla.

Česká republika se soutěže Eurovize poprvé oficiálně zúčastnila v roce 2007. O českou stopu se však již v roce 1968 postaral Karel Gott, vystoupil tehdy ovšem jako zástupce Rakouska.

Právě se přehrává: MYDY ~ Red Flag Parade

MYDY ~ Red Flag Parade Video: YouTube

Švédsko, které je domovskou zemí největších legend v historii soutěže - kapely ABBA, bude soutěž hostit celkově již posedmé. Samotné Malmö se pořadatelství ujme potřetí, interpreti už zde předvedli své umění v letech 1992 a 2013.

Také před deseti lety získala pořadatelství pro Švédsko zpěvačka Loreen, dvojnásobná vítězka Eurovize, která ovládla i letošní ročník. Česká dívčí skupina Vesna se probojovala do finále, kde obsadila desáté místo.

Související

Více souvisejících

eurovize

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy