Český lev má seznam nominovaných. Kralují jim Bratři a Úsvit

Šestadvacet snímků bude v 19 kategoriích usilovat o filmovou cenu Český lev, nominované v rámci 31. ročníku v pondělí představila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Nejvyšším počtem nominací se pyšní filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha.

Drama Bratři, které vypráví příběh bratří Mašínů, získalo celkem patnáct nominací. O tři méně obdrželo jiné drama Úsvit, odehrávající se za éry prvorepublikového Československa. Osm nominací posbíraly sci-fi thriller Bod obnovy a černá komedie Přišla v noci. Sedm nominací má psychologický filmy Němá tajemství i tragikomedie Tancuj Matyldo. Šest šancí může proměnit televizní Volha. 

Filmy Bratři, Němá tajemství, Přišla v noci, Tancuj Matyldo a Úsvit se střetnou v kategoriích nejlepší celovečerní hraný film a nejlepší režie. 

O sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli se utkají Tatiana Dyková Vilhelmová, Jana Plodková, Simona Peková, Regina Rázlová a Eliška Křenková. Ve vedlejších rolích podle akademiků excelovaly Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová, Milena Steinmasslová, Annette Nesvadbová a Martha Issová. 

Českého lva pro nejlepší mužský výkon v hlavní roli mohou získat Oskar Hes, Jan Nedbal, David Prachař, Karel Roden a Kryštof Hádek. Nominaci za vedlejší roli mají Václav Neužil, Stefan Konarski, Jiří Rendl, Antonio Šoposki a Tomáš Jeřábek. 

Oceněny budou také televizní počiny. V kategorii nejlepší televizní film či minisérie se střetnou Cesta do tmy, Docent a Matematiky zločinu. Na poli seriálů se střetnou #annaismissing, Dobré ráno, Brno! a Volha. 

Na nejlepší dokument byly nominovány filmy BLIX NOT BOMBS, Moje nebe je horší než tvoje peklo, Návštěvníci, Velké nic a Všechno dobře dopadne. Z animovaných snímků posunuli akademici do boje o sošku filmy Deniska umřela, Electra a Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

O nominovaných rozhodovalo 195 filmových profesionálů, kteří hodnotili 33 celovečerních hraných filmů, 15 dokumentárních filmů vybraných komisí sestavenou ze členů akademie z celkového počtu 31 snímků, 8 animovaných filmů, 10 krátkých filmů, 6 televizních filmů nebo minisérií a 14 seriálů. Hlasování probíhalo od 1. prosince 2023 do 7. ledna 2024. 

Už v pondělí byly předány nestatutární ceny. Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy, nejlepší filmový plakát měla Němá tajemství. Slavnostní předávání hlavních cen Český lev se uskuteční 9. března od 20:10 v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina na ČT1. Moderátorem večera bude Marek Eben.

Související

Více souvisejících

Český lev filmy Bratři (film) film Bod obnovy herci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy