Zemřel herec Petr Šporcl

České Budějovice - Dnes ve věku 72 let zemřel herec Petr Šporcl. Smutnou zprávu přineslo Jihočeské divadlo, kde herec působil od roku 1965. Ztvárnil mnoho divadelních rolí a objevil se také ve filmu Drahé tety a já, kde hrál jednoho z policistů.

„Jihočeské divadlo s bolestí oznamuje, že po krátké nemoci náhle zemřel přední člen činohry Petr Šporcl," informovalo na svých stránkách.Pro činoherní soubor Jihočeského divadla je tato nenadálá ztráta o to větší, neboť Petr Šporcl patřil nejen k jeho nejrespektovanějším uměleckým osobnostem, ale zároveň byl až do poslední chvíle právem jedním z nejobsazovanějších herců.Do Jihočeského divadla nastoupil hned po absolvování DAMU v Praze v sezóně 1965/66 a zůstal mu věrný po celý svůj život. Škála jeho jevištních rolí je tu vskutku impozantní. Od začátečnických milovnických úloh (např. Ferdinand v Schillerových Úkladech a lásce) dozrál rychle k tzv. charakternímu oboru. Jeho herectví mu navíc umožňovalo střídat s velkou přesvědčivostí nejrůznější dramatické žánry, včetně hudebních. V sezónách 1986/87 až 1987/88 stál jako umělecký šéf i v čele činoherního souboru.Vytvořil na 150 jevištních postav. Za všechny jmenujme některé jeho role „erbovní" – ať už to byl Pierre Bezuchov z Piscatorovy dramatizace Vojny a míru, August August v Kohoutově hře August August, august, Petr Vingl v Shakespearově Snu noci svatojánském, dále titulní roli garderobiéra Normana ve slavné hře Garderobiér R. Harwooda, krále Agamemnóna v Euripídově Ifigenii v Aulidě, Horáce Giddense v Lištičkách L. Hellmanové, titulní postavu v Holbergově komedii Jeppe z vršku, Elwooda P. Dowda z komedie Harvey M. Chaseové, Drdova Trepifajksla v Dalskabátech, hříšné vsi i titulní postavu ve Slobodziankově Proroku Iljovi.V poslední době se do paměti diváků zapsaly nezapomenutelně i jeho další role z klasické dramatiky - Candy ze Steinbeckových O myších a lidech, Shylock ze Shakespearova Kupce benátského, Danforth z Millerových Čarodějek ze Salemu, pan Bennet v dramatizaci Pýchy a předsudku J. Austenové, Teiresiás ze Sofoklova Oidipa, Krásčin otec v Hrubínově Krásce a zvířeti, ale i portréty našich současníků (tajemník Hanuš v Havlově Odcházení, kněz Batko v Zelenkově Očištění).Patřil rovněž k vyhledávaným rozhlasovým interpretům. Těšil se z úspěchů svých dvou synů hudebníků – houslisty Pavla a violoncellisty Petra a ze svých vnoučat.

Související

Více souvisejících

úmrtí Petr Šporcl (herec)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 56 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy