Kam vyrazit na Noc divadel?

Nadcházející sobota divadelním fanouškům chystá nevšední zážitek – proběhne Noc divadel.

Mimořádné setkání s divadlem nemá příliš dlouhou historii, ale má šanci k ní dospět, a to díky její úspěšnosti u návštěvníků. První Noc divadel, která je pořádána v rámci evropského projektu European Theatre Night, proběhla v roce 2008. V loňském roce se prvně zapojila i Česká republika a hned se jej zúčastnilo 80 amatérských i profesionálních divadel a souborů a navštívilo jej přes 40 tisíc diváků. Letos se předpokládá ještě větší zájem.

Společným tématem druhého ročníku v ČR bude Rok české hudby. Na některých místech připravily pro návštěvníky dílny a interaktivní programy, jinde prohlídky divadelního zákulisí a výstavy.

Do Noci divadel se zapojují divadla:

Boleradice - Divadelní spolek bratří Mrštíků

Brno - Divadlo Facka, Divadlo II. pád, Buranteatr, Dětské divadlo Theatre, Divadlo na Orlí, Studio Marta, Divadlo Bolka Polívky, HaDivadlo, Divadlo Husa na provázku, SVČ Lužánky, Divadlo Barka, Národní divadlo Brno, Městské divadlo Brno, Nová Akropolis

Cheb – Západočeské divadlo v Chebu

Černín (Zdice) – Cirkus Žebřík

České Budějovice – Jihočeské divadlo

Frenštát pod Radhoštěm – Divadlo V batohu

Hradec Králové – Divadlo Jesličky Josefa Tejkla, Klicperovo divadlo

Jihlava – Diod a De facto mimo, Horácké divadlo Jihlava

Karlovy Vary – Divadlo Dagmar, Činohra karlovarského městského divadla

Kladno – Městské divadlo Kladno a Divadlo Lampion

Ledeč nad Sázavou – Divadlo Mimochodem

Liberec – Naivní divadlo Liberec

Litvínov – Docela velké divadlo

Manětín – Divadelní spolek MLASK Manětín

Mladá Boleslav – Divadýlko na dlani, Městské divadlo Mladá Boleslav

Most – Městské divadlo v Mostě

Olomouc – Ansámbl OZ, Divadlo na cucky, Moravské divadlo Olomouc, Nová Akropolis, Divadlo Tramtarie

Opava – Kulturní dramaturgie

Ostrava – Divadlo Petra Bezruče, Národní divadlo Moravskoslezské, Komorní scéna Aréna, Stará Aréna, Divadlo loutek Ostrava

Ostrov – Dům kultury Ostrov

Pardubice – Východočeské divadlo Pardubice

Plzeň – Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Centrum Husovka, Nová Akropolis

Praha – Divadlo Letí, Divadlo Masopust, Knihovna Václava Havla, Palác Akropolis, Crossroads, Laboratoř Divadla utlačovaných, Hudební divadlo Karlín, Venuše ve Švehlovce, Experimentální prostor NoD, JATKA78, Divadlo různých jmen, Činohrení klub, A studio rubín, Divadlo Kámen, Klub Mlejn, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Komedie, Divadlo Semafor, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Divadlo Archa, Oldstars z. s., Divadelní spolek Kašpar, Umělecká scéna Říše loutek, La Fabrika, Studio Ypsilon, Švandovo divadlo na Smíchově, Městská divadla pražská, Vila Štvanice, Studio Citadela, Studio Alta, Alfred ve dvoře, Divadlo X10, Divadlo Ponec, Divadelní studio Neklid, Divadlo DISK, Rock Café, Uni-Drámo, Stuidio Hrdinů, Divadelní klub Troníček, Divadlo Kampa, Divadlo Viola, Vršovické divadlo Mana, Bluud Teátr, Divadélko Romaneto, Dejvické divadlo, Národní divadlo, Divadlo D21,Divadlo Spejbla a Hurvínka, Divadlo na Vinohradech, Nová Akropolis, Divadlo na Fidlovačce, Meetfactory, Institut umění – Divadelní ústav, Divadlo v Řeznické, Divadlo v Dlouhé, Prodivadlo, Divadlo Minor

Příbram – Divadlo Antonína Dvořáka Příbram, Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou horou

Šumperk – Divadlo Šumperk

Uherské Hradiště – Slovácké divadlo

Vysoké nad Jizerou – Divadelní spolek Krakonoš

Zlín – Městské divadlo

Železný Brod – Městské divadlo/Studio Hamlet

Konkrétní program jednotlivých divadel nalzenete ZDE. Noc divadel proběhne v sobotu 15. listopadu

Související

Divadlo Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky se připojuje k Noci divadel: V sobotu 17. listopadu zve diváky na grotesky, pohádky a čtení k polívce

Divadlo Bolka Polívky v Brně se v sobotu 17. listopadu stane součástí jednoho z největších divadelních svátků v Evropě, tradiční Noci divadel. V 16.00, 17.00, 18.00 a 19.00 se v sále rozjedou projekce pásem grotesek s Charlie Chaplinem, Busterem Keatonem, Maxem Linderem, Laurelem, Hardym a dalšími velikány němého filmu s živým klavírním doprovodem.

Více souvisejících

Noc divadel Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy