RECENZE Na Fidlovačce se pustili do náročné hry Rok na vsi. Uspěli?

RECENZE – V Divadle Na Fidlovačce můžete nahlédnout do chodu malé moravské vesničky na začátku dvacátého století, jak je zachycen v románové kronice bratří Mrštíků. Slavná dramatizace Miroslava Krobota se tak po 21 letech vrátila na pražskou divadelní scénu.

Rok na vsi je sondou do fungování vesnice na začátku minulého století, kdy chod určovala příroda a s ní spojené lidové zvyklosti. Roční cyklus nejvýznamnějších tradic tvoří kostru příběhu moravské dědiny, kde se střetávají rozdílné lidské charaktery.

Sledujeme s jistou mírou kritického pohledu rozdílné životní osudy, které spojuje život v téže obci. Hlavní linií je osud Cyrila Rybáře, jenž se nechá vodit za nos ženou lehkých mravů toužící po majetku a zapomene kvůli ní na rodinu. Dalšími liniemi jsou příběh Cyrilovy těhotné dcery, která hledá manžela, aby nežila v hanbě, osud zamilované jeptišky Amáty a bujarý život starostovic syna Antoše.

Odrazem vzájemných vztahů mezi lidmi jsou pak dětské hry, které se často odvíjejí od toho, co vidí kolem sebe. Děti jsou do určitého věku nejupřímnější „stvoření". Pokud si hrají na rodiče a představují opilého tatínka, pravděpodobně to není jen fantazie o rodiči. Takové zrcadlo je nastaveno postavám i ve hře Rok na vsi.

Představení Rok na vsi není tak dramatické, jak by divák po přečtení synopse očekával. Je zde i množství veselých momentů, které dění odlehčují, což je příjemná změna, neboť hry, které se točí kolem dění v 19. a na začátku 20. století vytváří v diváku dojem, že se tehdy lidi nikdy nezasmáli.

Inscenaci Divadla Na Fidlovačce dává hodně hudba Marka Doubravy, která se nese v duchu folklóru a řadí se spíše k rozverným a hravým. Mezihry doprovází herce při přestavování scény, která je vyřešena velmi jednoduše.

Kulisy jsou tvořeny takřka pouze dřevěnými lavicemi a stoly. Ty slouží i jako police, zdi, zkrátka vždy podle aktuálních požadavků, což považuji za vtipné řešení u hry, která se odehrává v různých prostředích. V doprovodu hudby se přesuny lavic nejsou nikterak násilné a plynou s hrou. Zároveň jsou dělícími momenty mezi jednotlivými scénami.

Jestliže řekneme o kulisách, že byly vyřešeny jednoduše, pak je třeba zdůraznit pečlivost při výběru kostýmů. Je třeba ocenit práci kostymérky Michaely Hořejší, která zvolila nejen vhodné střihy, ale také látky, a dojem nenarušují dojem ani boty a střevíce.

Většina postav hovoří moravským dialektem. Některým představitelům však občas moravské nářečí sklouzává k východoevropskému až k ruskému přízvuku, což představení nabourává, zvlášť když se tak děje zejména u hlavní postavy Rybáře.

Na hlavní scéně Divadla Na Fidlovačce jsem byla prvně a první, co mě napadlo, bylo: Kde jinde by měli uvádět klasiku o „obyčejném" životě. Příjemný interiér obložený dřevem a dřevěné lavice mají své kouzlo. A to ze sebelepších fotek nepocítíte.

Pro divadelníky musí být obtížné zařadit na repertoár hru, jejíž inscenace v podání jiného divadelního souboru se stala slavnou, tak jako tomu je právě u představení Rok na vsi. Tato hra byla uvedena v roce 1993 na prknech Národního divadla v režii Miroslava Krobota a byl vytvořen i televizní záznam.

V takové situaci čelí divadelní soubor, který hru nově uvádí, nepříjemné situaci, kdy se nevyhne srovnávání. Vždy se pak najde důvod, proč se divákovi nové podání nemusí líbit – soubor se až komicky drží svého staršího „bratra", nebo se od něj příliš odklonil. V těchto případech platí staré přísloví: „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde".

Stejně jako nenaleznete dvě identické osoby po všech stránkách, nelze to očekávat od herců, a tedy ani od představení jako takového. Je škoda jen srovnávat a představení si neužít. Zvlášť když byli do inscenace obsazeni kvalitní herci a představení je ukázkou plného nasazení divadelního souboru, který se nenechá vyvést z míry ani rozbitou židlí.

Rok na vsiRežie: Pavel ŠimákDramaturgie: Adéla ŠotolováScéna: Jaroslav ČermákKostýmy: Michaela HořejšíHudba: Marek Doubrava

Osoby a obsazení:Rybář: Roman ZachVrbčena: Barbora MošnováStarosta: Ladislav ŽupaničBílá macecha: Sandra PogodováAntoš: Lukáš RousKrištof: Ctirad GötzMartin: Denny RatajskýAnežka: Marie DoležalováMaryška: Aneta KrejčíkováKunz: Jiří PloyharSestra Amata: Marta SovováFrau Ebr: Ludmila MolínováRybářka: Martina RandováChocholáč: Dalimil KlapkaFarář: Josef ZýkaVrbka: Daniel RousPlhalka: Eliška NezvalováJanek: Vojtěch Havelka / Michal KernHrabálek: Zdeněk PalusgaBarbora: Martina ŠťastnáHanča: Adriana SalvetováPsota: Lukáš Adam / Michal PapáčekStařenka: Luka BrouskováBarborka: Veronika Divišová / Karina RchichevJaniček: Marek Salvet / Daniel Rchichev

Premiéra: 6. listopadu 2014

Nejbližší reprízy: 20. a 26. listopadu 2014

Související

Více souvisejících

Divadlo Na Fidlovačce Roman Zach

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy