Ve Švandově divadle excelují Hřebíčková s Onufrákovou

RECENZE – V podzemních prostorách Studia Švandova divadla od poloviny října uvádějí etudy pro dvě živelné herečky. Hra HŘEBÍČKOVÁ S ONUFRÁKOVOU LEHCE MEDITUJÍ ANEB DĚVKY OD ARBESA je založena na improvizaci a otevřeném přístupu k danému tématu.

V rámci Intimních rozhovorů, které mají podle uměleckého šéfa Švandova divadla Dodo Gombára otevřeně mluvit o společenských tématech a bezprostředně tak reagovat na dění okolo nás, ve Švandově divadle uvedli hru Hřebíčková s Onufrákovou lehce meditují aneb Děvky od Arbesa. Ve čtyřech příbězích, které jsou zasazeny do prostředí Smíchova, konkrétně Arbesova náměstí, si herečky pohrávají s tématem ženského přátelství a s tím, kdo bývá v jaké situaci a době označen za lehkou děvu.

První setkání hereček na jevišti se točí kolem divadelní kritiky, která mnohdy dává divadelním souborům dost zabrat. Herečky v roli divadelních kritiček, z nichž ani jedna coby herečka na pódiu nestála, ale zato všechny z divadelní branže hojně pranýřují, si tak s kritikou vyměnily pozice. S lahví rumu v ruce parodují kritičky a neberou si žádné servítky. Na obou herečkách je jasně vidět, jak si tuto část užívají, a totéž platilo i pro publikum. Na kritice se vyřádily nejen herečky, ale též kostymérka Lenka Odvárková, která je oděla do zastaralých kostýmků a na hlavu jim napařila děsivě vyhlížející paruky. Takovou roli by si zajisté rád zahrál nejeden herec.

Od divadelní kritiky a „nemožného" divadla se herečky přesouvají na lavičky na Arbesově náměstí. Zde se už představují jako dívky žijící na ulici, jejichž čeština není nikterak vytříbená, častují se výrazy, které člověk v poslední době poměrně často slýchá ve spojení s naším panem prezidentem, a jejich největším tématem je jejich pasák, jehož jedna z dívek bezmezně miluje a naivně sní o společné budoucnosti.

Skokem se přehoupnou o století zpět, kdy stačilo poodhalit kotník, aby bylo na dívku pohlíženo skrz prsty, natož když pak neprovdaná dívka otěhotněla. Tato část je však oproti dvěma předchozím příběhům dramatem, což diváka do jisté míry zaskočí. Do této chvíle se bavil vtípky, kterých ve hře není poskrovnu, co není vysloveno, to je zahráno mimikou. Teď se musí rozloučit s humorem, přestože ho nějakou dobu „vyhlíží", než čekání vzdá.

Zatímco první tři příběhy mají pevný text, poslední je založen čistě na improvizaci Zuzany Onufrákové a Petry Hřebíčkové, které zde představují samy sebe a to, jak může být vztah mezi herečkami falešný. Sledujeme humorný vývoj jejich vzájemného vztahu, který je více než přátelstvím ovlivněn touhou po velké kariéře, kvůli níž jsou ochotny tu druhou hodit přes palubu.

Přechody mezi jednotlivými postavami jsou navíc chvilkové, kdy herečky opustí jeviště a během okamžiku se vrátí zpět v jiném kostýmu, s jiným výrazem na tváři a připravené na jinou dobu. Mírným problémem je přechod mezi druhou a třetí částí pro diváky, neboť z parodie se musí přesunout do poněkud pochmurnější atmosféry.

V tomto představení se ukazuje, jak schopnými tyto dvě herečky jsou. Během hodiny a půl se potýkají se čtyřmi postavami tak odlišnými, že více by snad ani odlišné být nemohly. Každý příběh je totiž zasazen do jiné společnosti a doby, což se musí odrazit ve výrazu, podání i pohybu. Ve všech rolích je vidět plné nasazení obou hereček, které jsou sice rozdílné, ale zároveň je znát, že jsou naladěné na stejnou vlnu. Divák většinou tyto herečky vidí v seriózních rolích a je proto těžké uvěřit, že to jsou takové živly.

Je třeba ocenit i program k představení, kde jsou nejen jména všech členů divadelního týmu, který se na inscenaci podílí, ale i medailonky k postavám, které Hřebíčková s Onufrákovou v představení ztvárnily.

Hřebíčková s Onufrákovou lehce meditují aneb Děvky od Arbesa

Režie: Dodo Gombár

Dramaturgie: Lucie Kolouchová

Hudba: David Rotter

Scéna: Jan Polívka

Kostýmy: Lenka Odvárková

Produkce: Ilona Hájková

Hrají: Petra Hřebíčková a Zuzana Onufráková

Premiéra: 18. října 2014 ve Studiu Švandova divadla

Nejbližší reprízy: 24. listopadu, 5. a 28. prosince a 23. ledna.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Petra Hřebíčková Zuzana Onufraková (herečka)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy