Vyprodaná představení a ovace ve stoje: HaDivadlo sklízí úspěch s novou inscenací

RECENZE - Střelba z pistolí, mlha, kouř, násilné i erotické scény nebo netradiční využití divadelního prostoru. To vše nenechává diváky klidné při návštěvě nového představení režiséra Mariána Amslera s názvem Vyhnání Gerty Schnirch, které již měsíc sklízí ovace ve stoje v brněnském HaDivadle. V titulní roli zde vedle řady skvělých herců exceluje nadaná Sára Venclovská.

Není náhodou, že první premiérou z nového dramaturgického cyklu HaDivadla zvaného Hluboké rány, krásné jizvy, jež se zaměřuje na různé společensko-politické otázky, se stala inscenace na téma poválečného odsunu Němců z Československa. Připomíná totiž stálé živou kapitolu z dějin českého národa, která je plná silných životních osudů. Předlohou hry je navíc stejnojmenné dílo brněnské rodačky Kateřiny Tučkové, za které autorka získala cenu čtenářů Magnesia Litera a byla nominována na Cenu Jiřího Ortena a Cenu Josefa Škvoreckého.Příběh, který je úzce spjat s válečnou i poválečnou historií města Brna popisuje životní cestu Gerty Schnirch pocházející z česko-německé rodiny, kterou diváci mají možnost sledovat od dospívání až po konec jejího života. Sílu představení umocňuje řada šokujících momentů prohlubujících intenzivní smyslové vnímání. Autenticitu prožitku dramatických událostí zesiluje především rozložení diváckých míst do prostoru, které nahradilo klasickou divadelní elevaci. Prostor tak dokonale zpřístupňuje odehrávající se příběh a diváka doslova vtáhne do úkrytu před bombovými nálety, stane se součástí strašlivého pochodu smrti nebo posedí s vyhnanci v pohořelickém táboře. Následné reakce poté na sebe nenechávají dlouho čekat a vedle zavírání očí či odvracení tváře se často mohou objevit i slzy.Napnuté nervy si může divák mírně uklidnit až ve druhém dějství, kdy s nadějí doufá v lepší osud hlavní hrdinky, ta se ale potýká spíše s pocitem nekonečné křivdy a zahořknutí. Herecký výkon Sáry Venclovské zde vrcholí a není pochyb, že se titulní obsazení režiséru Mariánu Amslerovi vyplatilo. Navzdory tomu, že je ve hře Gerta vykreslena v rozpětí téměř šedesáti let, málokdo si uvědomí, že by se tak v její roli mohlo vystřídat více představitelek. Bravurní výkon Sáry Venclovské, která ukazuje hlavní hrdinku jako mladou dívenku i jako nemocnou stařenku, je důkazem jejího hereckého zrání. Inscenace Vyhnání Gerty Schnirch představuje tedy nejen silný příběh plný napínavých situací, ale i cestu k zamyšlení nad lidskou existencí uvězněnou v kontextu doby.VYHNÁNÍ GERTY SCHNIRCH

Kateřina Tučková, Marián Amsler

Režie: Marián Amsler

Dramaturgie: Marie Špalová

Výprava: Marián Amsler

Hudba: Ivan Acher

Obsazení: Sára Venclovská, Gabriela Štefanová j.h., Jan Lepšík, Zbyšek Humpolec, Marie Ludvíková, Jan Grundman, Cyril Drozda, Táňa Malíková, Kamila Valůšková, Jiří M. Valůšek, Simona Peková, Miroslav Kumhala a Kateřina Kumhalová.

Nejbližší reprízy: 6., 8., 13. a 15. 12. 2014

Související

Více souvisejících

Divadlo HaDivadlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy