Recenze: Evropa je v rukou bláznivého Rusa

RECENZE – Při současném dění na geopolitické scéně je dobré se na chvilku zastavit a popřemýšlet o tom, kdo to vlastně je Vladimir Vladimirovič Putin. Hra uváděná v pražském Švandově divadle na Smíchově sice není věrným odrazem reality, ale je postavená na tom, jak média prezidenta Ruské federace líčí. V roli Putina se ve hře Putin a Biľak u trezoru představil Marek Pospíchal, což lze označit za brilantní tah.

Je noc a Vladimir Putin se už oddává spánku, ale nebude to dlouho trvat a vytrhne ho půlnoční návštěva, které se nedokáže zbavit, i když k tomu užije všechny prostředky, které tento muž použít může. Jak jistě víte, Vladimir Putin dokázala nejednu famózní věc – alespoň tak ho líčí propagandistická ruská média, která z něj neustále vytváří vůdce, jež dokáže možné i nemožné. Na půlnoční návštěvu, která se k němu vydala z České republiky, však jeho síly nestačí. Vasil Biľak se totiž nenechá jen tak odbýt a domáhá se svého.

Postava, jež se zapsala do československých dějin svým podpisem pod zvacím dopisem, který měl za následek vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968, se ve hře domáhá na Putinovi zmíněné listiny, aby ji smazala ze světa. Stejně jako dnešní noci nemůže spát Vladimir Putin, stejně se nedaří spát na onom světě Vasilu Biľakovi, neboť jej stále straší představa, že by se přeci jen někdo dostal k originálu dopisu.

A tak spolu významný politik (ať už si o jeho roli myslíme cokoli, jeho silnou pozici mu odepřít jednoduše nemůžeme) a smutná postava československých dějin stráví několik hodin v Putinově pokoji, který je složen nejen z ložnice, ale také z pracovny a tělocvičny, neb hlava Ruské federace si na zdravém životním stylu zakládá. Jejich rozmluvu však tu a tam vyruší pokojská, jejíž představitelka na sebe v jiných scénách bere podobu Rasputina či cara Mikuláše – u Putina se prostě dveře netrhnou.

V některých chvílích to na jevišti vypadá jako obrovský chaos a to ve chvílích, kdy už je Putin příliš vyčerpaný z blábolícího československého dědy, který je neodbytný, neustále jej ruší pokojská a noční „hosté" a zároveň se ozývá zvenčí zpěv Pussy Riot. V těchto okamžicích se divadelní Putin mění v šílence, který lítá po místnosti a řve. Místa plná neklidu poměrně výrazně působí na divákův nervový systém, neboť se najednou stává obětí člověka, jež je zralý na psychiatrii.

Za zmínku stojí výběr herce pro roli Vladimira Vladimiroviče Putina, kterého představuje Marek Pospíchal. Nejen, že Marek Pospíchal je prezidentu Ruska poměrně hodně podobný, ale zároveň je na jeho podání znát i nastudování grimas a gestikulace tohoto politika. Práci Marka Pospíchala stojí za to ocenit, protože je v roli Putina zcela přesvědčivý a jedinečný.

Autorka ve hře Putin a Biľak u trezoru připomíná, že Ruská federace má svoji historii a nejedná se o zcela nový státní útvar s jiným geopolitickým myšlením o světě, který vznikl rozpadem Sovětského svazu. Toto propojení se projevuje již na samotné myšlence spojení vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968 a současného prezidenta Ruska Vladimíra Putina.

Na to, zda se československému politikovi podaří získat od Putina to, po čem touží, se musíte jít podívat do Švandova divadla, protože přeci nemůžu vše vyzradit.

Viktorie Čermáková: Putin a Biľak u trezoruRežisér: Viktorie Čermáková

Hrají:Putin: Marek PospíchalBiľak: Miloslav MejzlíkPokojská, noční výjevy: Martina Krátká

Premiéra proběhla ve Studiu Švandova divadla 31. ledna 2015. Nejbližší reprízy jsou naplánované na 26. března, 14. dubna a 18. května.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Marek Pospíchal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 8 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné

Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní. V pondělí to prohlásil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a dodal, že utrpení a míra destrukce by výrazně přerostla již nyní neúnosnou míru. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy