Národní divadlo Brno zahajuje sezonu 2015 / 2016

Brno - Nová sezona Národního divadla Brno bude slavnostně zahájena 2. září 2015 v 17 hodin před Janáčkovým divadlem koncertem.

V podání sólistů, orchestru a sboru Janáčkovy opery a pod taktovkou šéfdirigenta Marka Ivanovice zazní hudba z připravovaných premiér i repertoáru sezony 2015/16. Připraveny jsou i ukázky z baletních inscenací v podání členů souboru Baletu NdB.

Hostem koncertu bude Vladimír Javorský.

Účinkují: Václava Krejčí Housková, Tereza Merklová Kyzlinková, Daniela Straková-Šedrlová, Pavla Vykopalová, Peter Berger, Petr Císař, Zoltán Korda, Petr Levíček, Jiří Sulženko

V průběhu dne prostranství kolem divadla ožije Fashion Marketem pořádaným agenturou Love Music.

Zahájení divadelní sezony 2015/2016 NdB

1. Zhodnocení minulé sezonyMartin Glaser, ředitel NdB

2. Open air koncert 2. 9. 2015, slavnostní zahájení sezony 2015/2016Marko Ivanović, šéfdirigent orchestru Janáčkovy opery

Od 17.00, piazzetta před Janáčkovým divadlem, vstup zdarma.

V podání sólistů, orchestru a sboru Janáčkovy opery a pod taktovkou šéfdirigenta Marka Ivanoviće zazní hudba z připravovaných premiér i repertoáru sezony 2015/16. Připraveny jsou i ukázky z baletních inscenací v podání členů souboru Baletu NdB. Hostem koncertu bude Vladimír Javorský. Účinkují: Václava Krejčí Housková, Tereza Merklová Kyzlinková, Daniela Straková-Šedrlová, Pavla Vykopalová, Peter Berger, Petr Císař, Zoltán Korda, Petr Levíček, Jiří Sulženko. V průběhu dne prostranství kolem divadla ožije Fashion Marketem pořádaným agenturou Love Music.

3. 50. výročí otevření Janáčkova divadlaMarko Ivanović, šéfdirigent orchestru Janáčkovy opery

Sídlo operního souboru v letošní sezoně slaví výročí svého otevření. Před padesáti lety, 2. října 1965, se poprvé zvedla opona a Janáčkovým divadlem zazněly tóny opery Příhody lišky Bystroušky. První operní premiéra letošní sezony připadla přesně na den výročí, 2. října, tentokrát jí bude Janáčkova opera Její pastorkyňa. Oslavy ale začnou již open air koncertem 2. září, proběhne výstava fotografi í dokumentujících stavbu divadla (vernisáž 2. 10. v 17h) a 6. a 7. listopadu se uskuteční projekt Otevřený dům v rámci, kterého bude připravena trasa divadlem od foyer přes nejtajnější kouty zákulisí, kde budou čekat různá hudební či divadelní překvapení připravená členy operního a baletního souboru.

4. Filmový MacbethMartin Glaser, ředitel NdB

5. Nové Zákaznické centrum NdBMartin Glaser, ředitel NdB

6. Projekt „Chytrá podpora"Martin Glaser, ředitel NdB

7. Představení nové provozně výrobní náměstkyně NdBLenka Tesáčková, provozně výrobní náměstkyně Ndb

8. Divadelní svět Brno 2015, 17. - 21. říjnaMartin Glaser, ředitel NdB

Mezinárodní festival Divadelní svět Brno vstupuje v nadcházejícím 6. ročníku do nové etapy své existence. Jeho organizace se ujímá Národní divadlo Brno, které proměňuje především jeho dramaturgické směřování. Od původní idey věnovat každý ročník významné kulturní osobnosti se letos svou dramaturgií odklání směrem k vytvoření reprezentativního festivalu zaměřeného na progresivní inscenace nejen českých, ale především zahraničních divadelních souborů. Na scénách všech spolupořádajících divadel (kromě NdB rovněž Městské divadlo Brno, Centrum experimentálního divadla, Divadlo Radost a Divadelní fakulta JAMU) se objeví ty nejzajímavější inscenace z Německa, Maďarska, Polska, Francie, Anglie, Slovinska a Slovenska.

9. Koncerty v NdBMartin Glaser, ředitel NdB

Národní divadlo Brno i nadále pořádá koncerty ve svých budovách!

V sezóně 2015/2016 se můžete těšit na české, tak i zahraniční hudební skupiny.

Z českých skupin pro Vás připravujeme koncert Radůzy se svojí skupinou, Ondřeje Brzobohatého v rámci turné Symphonicum 2015, Xindla X s dechovým doprovodem, Ondřeje Havelky s jeho Melody Makers a mnoho dalších. Ze zahraničích skupin k nám zavítá světoznámý režisér, nicméně i famózní hudebník Emir Kusturica se svojí formací No Smoking Orchestra a z Francie Paris Combo, která je ve vlastní zemi vnímána jako TOP francouzského šansonu.

Všechny připravované koncerty se budou konat v Mahenově divadle, pouze Emir Kusturica s The No Smoking Orchestra v Janáčkově divadle.

Premiéry 2015/2016 OPERAMarko Ivanovič, šéfdirigent orchestru Janáčkovy opery

Tématem operních premiér této sezony jsou vzestupy a pády lásky. Diváky čeká široká nabídka pěti titulů od baroka až po 20. století, v podání především brněnských či s Brnem spjatých umělců. První premiérou bude Janáčkova nejslavnější opera Její pastorkyňa (2. 10. 2015), druhou je česká klasika Hubička B. Smetany (4. 12. 2015). Do nového roku vstoupíme českou premiérou opery Powder Her Face současného britského skladatele T. Adese (29. 1. 2016). Dále se diváci mohou těšit na novou inscenaci Bizetovy Carmen (18. 3. 2016) a závěr sezony bude patřit jedinečnému projektu scénického provedení oratoria B. Martinů Epos o Gilgamešovi v jednom večeru spolu se slavnou barokní operou Dido a Aeneas H. Purcella (13. 5. 2015). Hubička, Powder Her Face a Carmen budou dílem tří mladých režisérů, absolventů JAMU Lindy Keprtové, Tomáše Studeného a Tomáše Pilaře. V rámci nastudování Purcellovy Dido se poprvé představí odborník na starou hudbu dirigent Václav Luks. Připraveny jsou také koncerty, výjimečnou událostí bude Gala koncert Pavla Černocha, letos jediný v ČR, koncert Slavné operní sbory a Gala koncert přední sopranistky Pavly Vykopalové. Obohacením sezony je řada doprovodných programů, především Krok za oponu – netradiční setkání s umělci k inscenacím na jevišti JD. Do řad členů operního souboru vstoupila vynikající mezzosopranistka Václava Krejčí Housková, kterou se představí v roli Carmen, Dido, Ježibaby v Rusalce a dalších. Premiéry 2015/2016 BALETMário Radačovský, umělecký šéf baletu NdB

Made in USA - podzimní premiéra bude věnovaná choreografům, jejichž uměleckým domovem byly nebo jsou Spojené státy americké. Serenade George Balanchina (1904–1983), otce baletní neoklasiky, bylo pro vývoj baletního umění v Severní Americe 20. století zásadní. V našem divadle uvedeme jeho choreografi i historicky poprvé. Olivier Wevers je naopak současný tvůrce, bývalý první sólista významných severoamerických baletních souborů. V jeho choreografi i Sofa se tento kus nábytku stává dalším tanečníkem a doslova i obrazně nese tíhu lidských vztahů. Poslední částí večera bude Lunar Sea – Noire Blanc, vizuálně taneční dílo světoznámého souboru Momix – tanečně pohybových iluzionistů pod uměleckým vedením Mosese Pendletona.

Premiéra 29. 10. 2015 v Janáčkově divadle.Petite Mort - historicky první uvedení díla světové choreografi cké osobnosti v našem repertoáru nás čeká i ve druhé baletní premiéře sezony. Začleníme se do vybrané společnosti padesáti souborů světa, které mají na repertoáru díla Jiřího Kyliána. Nejuznávanější taneční tvůrce současnosti je autorem mistrovské choreografi e Petite Mort, tance pro šest mužů, šest žen a šest kordů. Po boku mistra se v tomto večeru představí i choreografové, které spojuje zkušenost s působením v Nederlands Dans Theater právě pod Kyliánovým uměleckým vedením. Skvělý slovenský choreograf Lukáš Timulák zkoumá s vtipem ve svém Masculine Feminine některé z největších záhad našeho každodenního života, rozdíly mužského a ženského světa. Umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský završí večer choreografi í Spolu, mikropříběhem o vítězstvích a prohrách, hledání a nacházení, o společných prožitcích a zkušenostech, které nás spojují s druhými lidmi. Premiéra 21. 01. 2016 v Janáčkově divadle.

Premiéry 2015/2016 ČINOHRAMartin Františák, umělecký šéf činohry NdB

Činohra Národního divadla Brno zve k hostině!

Protože jak jinak než hostinou lze nazvat její divadelními (a jednou rovnou kulinářskými) lahůdkami naplněnou nabídku nových titulů v první půlce sezony 2015/2016? Předkrmem se stane premiéra hororu Veroničin pokoj autora Iry Levina a režiséra Doda Gombára. Už 10. září vás v divadle Reduta nejenom příjemně vyděsí, ale především pobaví. V říjnu se pak umělecký šéf činohry Martin Františák představí jako režisér vlastní adaptace známého fi lmového příběhu Je třeba zabít Sekala. V titulní roli se na jevišti Mahenova divadla po letech objeví populární herec Igor Bareš. Poprvé 9. října. Další „redutní" premiéra se uskuteční 5. listopadu a půjde o divadlo a la zážitek, který potěší všechny smysly. Režisérka Kamila Polívková totiž bude laskominu, kterou Fuksův velký román Vévodkyně a kuchařka nepochybně je, servírovat v Mozartově sále v rámci exkluzivního hodokvasu a zajistí tak, že jako diváci odejdete naplněni nejen duševně. Jelikož sladké nesmí chybět, připravili pro vás dramaturgové Národního divadla Brno také mísu plnou koblih. Poprvé ji Saturnin v režii Jakuba Nvoty do Mahenova divadla přinese 27. listopadu. Česká klasika inteligentního humoru, jak ji máte rádi. A kdyby snad někoho v závěru roku přepadl hlad po přesahu, utiší ho kultovní Dostojevského Běsi v režii Martina Čičváka. Na jeviště divadla Reduta je brněnští činoherci vypustí 17. prosince. Pomyslné sliny se ale sbíhají i při pohledu na druhou půlku sezony v činohře. Hned 18. února 2016 uvede Martin Františák autorský „divadelní exorcismus" s názvem Spílání Brnu. 26. února si pak ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser v Mahenově divadle posvítí na Štěpku Kyliánovou, hrdinku psychologického románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy. 7. dubna bude následovat česká premiéra komedie známého německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga s názvem Kdyby, tak, a co pak. Otvírání studánek Alfréda Radoka v režii básníka jeviště Jana Antonína Pitínského pak nemůže přijít jindy než na jaře, konkrétně 29. dubna. Atraktivní sezonu 17. června završí inscenace Don Juan režiséra Rastislava Balleka.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Janáčkovo divadlo v Brně

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy