Rivalita Lídy Baarové a Adiny Mandlové za zdmi pankrácké věznice

Praha – Téma viny a srovnání se s ní dnes večer poprvé ovládne pražské Švandovo divadlo. Premiéru zde bude mít hra Martiny Kinské, která nese název Pankrác ´45. Do jedné cely zavede herečky Adinu Mandlovou a Lídu Baarovou společně s dalšími třemi ženami, které čekají na popravu.

„Casting na popravu" – tak zní podnázev nové inscenace Studia Švandova divadla Pankrác ´45. Jedná se o fiktivní příběh založený na skutečných událostech. Hra přivádí do jedné cely pět žen, které byly po válce skutečně vězněny na Pankráci pro podezřená z kolaborace s nacistickým režimem. Fantazií autorky hry však je, že byly tyto ženy – herečky Adina Mandlová a Lída Baarová, spolupracovnice parašutistů výsadku Silver A Hana Krupková, Židovka Julie a neznámá žena – byly v jedné cele.

Autorkou hry je Martina Kinská, která představení také připravila z pozice režisérky. Vzhledem k tomu, že se děj točí kolem skutečně žijících lidí, musela se Martina Kinská zabývat biografiemi obou hereček, knihou o manželích Krupkových od Jiřího Kotyka, archivními dokumenty, mezi nimiž byly i svědecké výpovědi ve hře znázorněných žen. Tyto prameny doplnily konzultace s historikem vězeňství Alešem Kýrem a s Petrem Kourou, který se stal odborným historickým poradcem inscenace.

„Příběh hry je také o relativitě viny a o křehké hranici mezi kalkulem a zdravým pudem sebezáchovy. O tom, že nikdo není uchráněn před vratkými vášněmi davu. A také o paměti, která nás tvaruje, kterou ale svými skutky či zaváháním zároveň tvarujeme my," uvádí autorka hry. „Poptávka na potrestání viníků byla natolik silná, že se často ani nereflektovala skutečná vina. Hlavně, že byl viník k dispozici a že trest mohl být vykonán s náležitou okázalostí."

Hra však není dokumentem. Jednotlivé vězenkyně v cele přemítají nad tím, za co vlastně byly zavřeny, protože jim důvod nikdo nesdělil. Ani tak nemohou vytušit, jaké tresty je mohou čekat. Vlivem toho, koho zavedla Kinská do jedné cely, vznikají i humorné situace, které jsou zapříčiněny různými povahami vězenkyň. Soupeření obou hereček dává vzniknout absurdním situacím a černému humoru.

Pankrác ´45Scénář a režie: Martina KinskáDramaturgie: Vladimír ČepekScéna a kostýmy: Lucie LabajováOdborná spolupráce: Petr KouraHudba: Zdeněk Dočekal

Postavy a obsazeníAdina, herečka: Klára CibulkováLída, herečka: Réka DerzsiHana, odbojářka: Eva JosefíkováJulie, Židovka: Andrea BuršováNová: Bohdana Pavlíková

Premiéry proběhnou ve Studiu Švandova divadla 6. a 7. listopadu 2015. Nejbližší reprízy jsou naplánované na 11. a 17. listopadu.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy