Na česká divadelní prkna vstupuje komedie o zkorumpovaném světě

Pardubice - O posledním adventním víkendu tohoto roku uvádí Východočeské divadlo komedii Rodinný podnik britského dramatika Alana Ayckbourna. Premiéru má dnes 19. a zítra 20. prosince, s pardubickým souborem ji nastudoval režisér Robert Bellan, kterého proslavila režie divácky úspěšné komedie A je to v pytli!

Dynamická komediální hra pojednává o podnikateli Jacku McCrackenovi, který se dostane do područí tchánova byznysu. Ten je monitorován soukromým detektivem ohledně jistých kompromitujících materiálů. Inscenace byla poprvé představena londýnskému publiku v roce 1987 a ve stejném roce za ni autor získal cenu Evening Standard pro nejlepší novou hru.

„Po prvním přečtení hry mi bylo okamžitě jasné, že ji chci zkoušet. Témata, o kterých se tam hraje, jsou pro mě zajímavá a docela zásadní – jako například uvědomění si vlastních hodnot, z čeho se skládá osobnost člověka, co vlastně znamenají v reálném životě pojmy jako poctivost a morálka či do jaké míry člověk zůstane počestným v určitých mezních situacích. A za druhé mě zaujala netradiční mnohovrstevnatostí žánrů, jedná se totiž o konverzační i situační komedii, politickou satiru, rodinné drama, grotesku, ale i cool dramatiku," řekl režisér Robert Bellan.

„Rodinný podnik je nadčasový i z hlediska kolektivního vnímání morálky, například v přístupu k podnikání. Dalo by se říct, že Velká Británie byla na konci 70. let asi tam, kde jsme teď my. Byla to doba „thatcherismu", typická snahou o zisk za každou cenu – bez ohledu na společenské souvislosti a dopad. Rychlý a okamžitý prospěch převažoval nad uvažováním v dlouhodobých perspektivách a celospolečenských souvislostech. Samozřejmě ale čest výjimkám, v současnosti existují určitě české firmy, které podnikají čestně a poctivě s ohledem na dlouhodobou firemní etiku a společenskou zodpovědnost," dodal Bellan.

V komedii Rodinný podnik hrají Jiří Kalužný, Ludmila Mecerodová, Petra Janečková, Tomáš Lněnička, Josef Pejchal a další. Za překladem Rodinného podniku stojí Zuzana Josková, monumentální scéna je z dílny Nikoly Tempíra, kostýmy navrhla režisérova žena Šárka Bellanová a hudbu složil Mario Buzzi.

Související

Více souvisejících

Východočeské divadlo Pardubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy