Zabít Johnnyho Glendenninga: svérázná zábava v duchu Tarantina

Praha - Divadelní představení mají rozmanitou skladbu, ale jen málokdy se stává, aby se přímo na jevišti putovalo proti proudu času. Že to je možné a ještě se u toho dobře bavit, dokazuje hra z repertoáru Švandova divadla v Praze.

Pokud vyslovíte jméno města Glasgow, nejspíš se ozvou fanoušci fotbalu a budou se přít, zda je lepší klub Rangers nebo Celtic. Přitom právě zde prožil část svého života skotský dramatik Daniel C. Jackson, jehož hry už postupně dobývají Evropu. Zařadit sem můžeme nejznámější Můj romantický příběh, mající velmi kladné recenze v Německu, Řecku, Slovinsku, Srbsku i Česku, ovšem hra se líbila i v Austrálii a USA.

Pětatřicetiletý autor, jehož díla jsou určena i pro film a televizi, vytvořil poměrně svéráznou černou komedii Zabít Johnnyho Glendenninga v loňském roce, její premiéru uvedlo Švandovo divadlo letos v říjnu. Její ztvárnění by zcela určitě nadchlo mistra zvláštních zápletek Quentina Tarantina. Důvod? Je jím zvláštní pojetí časové posloupnosti dvou jednání. Ve své podstatně není příběh příliš náročný na prostředí, jednou jeho částí je byt jistého novináře Bruce Wilsona, druhou pak prapodivné venkovské stavení starého Jima. Před očima nám defilují všeho schopní poskokové mocného gangstera, kteří však dokáží udělat cokoli, jen ne splnit jeho úkoly. Nakonec tedy každý touží odpravit každého a není až tak podstatné, že jejich motiv je vcelku nepřehledný. 

Aktérům vůbec do smíchu není, diváci se ale bavit budou (zdroj: A. Hrbková)

Může to znít jako zmatený děj, ale ten má všechny atributy ostře vybroušené podívané. Na rozdíl od některých her, kde jsou slova nepatřící do slovníku gentlemanů považována za faux pas, tady plní svou úlohu a dávají hře ráz, nebo chcete-li lidově "šťávu". Nejde o samoúčelnost, stejně jako využívání poměrně překvapivé, ale stále častěji očekávané střelby. Ač by se z určitého pohledu mohlo zdát, že narůstající boj o životy všech protagonistů není k smíchu, koutky vám budou cukat víc než spolehlivě.

Je obtížné vyzdvihovat nějaký herecký výkon, protože běh od prvního zvednutí opony k jejímu poslednímu poklesu je strhující. Ať jde o nešikovné "pomahače" Dominica Bella (Jacob Erftemeijer) a Marka "Prcka" Skeltona (Václav Švarc), mafiána Andrewa MacPhersona (Robert Jašków), samotného Johnnyho Glendenninga (David Punčochář), novináře Bruce Wilsona (Marek Pospíchal), starého Jima (Miroslav Hruška) nebo jedinou výrazou ženskou postavu Kimberly Millarovou (Marta Dancingerová), všichni do sebe "zapadají" jako kolečka dobře fungujícího stroje. A to ještě netušíte jedno divácky vydařené překvapení, které je třeba skutečně vidět.

Přežije nakonec Glendenning? (zdroj: A. Hrbková)

Co může hru definovat lépe než citát samotného autora: "Je to poněkud šílená a lehce psychopatická zábava." K tomu lze jen dodat - opravdu zábavná. Na jevišti Švandova divadla ji můžete opět vidět v lednu a únoru a milovníci dobrého (nejen černého) humoru by ji neměli minout.

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem Švandova divadla.

hra Zabít Johnnyho Glendenninga Robert Jašków Švandovo divadlo na Smíchově

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy