Na co se těšit ve Švandově divadle po Novém roce?

Praha - Na leden chystá smíchovská scéna premiéru divadelní adaptace románu Betonová zahrada britského autora Iana McEwana, také obnovenou premiéru inscenace Děvky od Arbesa aneb Hřebíčková s Onufrákovou lehce meditují. Scénickému rozhovoru tentokrát vévodí Ivo Pospíšil, hudebník a významný představitel českého undergroundu.

Příznivci „básníka perverze", současného anglického spisovatele Iana McEwana, by měli dorazit 30. ledna na českou premiéru divadelního zpracování jeho snad nejznámějšího románu Betonová zahrada. Postavami této skoro až hororové novely jsou čtyři nedospělí sourozenci, kteří ve svém domě skrývají děsivé tajemství... V hlavních rolích se představí Marek Pospíchal, Zuzana Onufráková a Andrea Buršová.

Ve studiu se v úterý 12. a v pondělí 25. ledna odehraje obnovená premiéra inscenace Děvky od Arbesa z cyklu Intimní rozhovory, která je inspirována nejen smíchovským geniem loci, ale především temperamentem, nápady a také smyslem pro humor a sebeironii obou hereček. Představení je složeno ze čtyř samostatných miniinscenací, jež jsou nečekané, drzé, odlehčené, místy i trochu šokující, ale rozhodně plné tvůrčí a ženské energie.

Ve čtvrtek 21. ledna můžete navštívit hru Možná, že odcházíme podle bestselleru Jana Balabána. Jedná se o silný příběh o vztahu otce a syna v kulisách černé a syrové Ostravy v podání herců Jiřího a Filipa Čapky - skutečný otec a syn se tak spolu ocitnou na jednom jevišti.

Pravidelný Scénický rozhovor se tentokrát koná ve čtvrtek 14. ledna, jeho lednovým hostem se stane Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo. V sedmdesátých letech působil tento baskytarista v úzkém okruhu okolo skupin Plastic People, DG 307 a Garáž. Otázky bude spolu s diváky klást jako vždy David Hrbek.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Zuzana Onufraková (herečka) Ian McEwan (spisovatel)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy