Městské divadlo Brno opět boduje v anketě o nejoblíbenější divadlo

Brno - Divadelní anketa internetového portálu I-divadlo.cz vyhlásila výsledky Velké výroční ankety 2015, do které se zapojili divadelní příznivci z celé České republiky. Městské divadlo Brno si již tradičně udrželo post nejoblíbenějšího divadla v České republice a to počtvrté za sebou a celkově posedmé.

Ve dvanáctém ročníku, ve kterém hlasovalo 579 diváků, vyvstávala jména umělců a inscenací, spojených se scénami Městského divadla Brno. Nejvíce diváky oslovily komedie Jméno v režii Petra Gazdíka a muzikál Ostrov pokladů, jež se spolu dělí o sedmé místo. Bez povšimnutí nezůstalo ani Pískání po větru, Skleněný pokoj, Johnny Blue, Král Lear nebo Splašené nůžky.

V kategorii oblíbených hereček zářily Markéta Sedláčková, která obsadila za roli Edith Piaf bronzovou příčku, o deváté místo se podělily Alena Antalová a Hana Holišová. V mužské kategorii pak bodovaly výkony Aleše Slaniny (trojrole v muzikálu Ostrov pokladů) a Petra Štěpána (hlavní role v dramatu Skleněný pokoj), ti obsadili šesté a sedmé místo. Divákům se také zalíbila práce Martina Havelky, Jiřího Macha, Petra Gazdíka nebo Boleslava Polívky.

A co říká a úspěchu Městského divadla ředitel Stanislav Moša? „Od 14. června 1945 naši kolegové a pak i my jsme rozradostňovali celé zástupy diváků...! Asi by šlo docela přesně spočítat, kolik těch diváků dohromady bylo, a počítalo by se v miliónech, ale ono to není tak moc důležité. Neboť pro nás je nejpodstatnější každý divák sám o sobě. (Trochu to zní jako reklamní slogan, ale na rozdíl od jiných, kteří se zaklínají různými méně srozumitelnými reklamními slogany v podobě formálních ...ismů, se u nás vskutku soustředíme na intimní a moudrou rozpravu mezi tvůrcem a každým jednotlivým divákem.) Už jsme se totiž dávno vymanili z iluze „budování společného štěstí". Vždyť štěstí je přece individuálním majetkem každého z nás. A umělecký zážitek? Zajisté se najdou takoví, kteří se dívají kolem sebe – „co na to ostatní..." a pak, mnohdy proti svému osobnímu dojmu, zaujímají názor nějakého „klubu", nebo „většiny", či „menšiny", nebo „partnera"... Naše divadlo se nikdy nesnažilo „jet" s nejrůznějšími aktuálně moderními proudy. Vždy jsme stavěli na prvé místo osobní svobodu tvůrce, který chce svobodně skrze svůj osobní divadelní názor vést dialog se svobodným divákem. A jsem přesvědčen, že společně se soustředěním se na to, aby se u nás na jeviště „dostali" jenom ti nejlepší z nejlepších, je to ten hlavní důvod, proč je o naše divadlo takový zájem v Brně, v České republice i v zahraničí, proč jsme léta divadlem „vyprodaným..."

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Divadla muzikál

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

První americký prezident vinný z trestného činu. Co to pro Trumpa znamená?

Americký exprezident Donald Trump se může v listopadu ucházet o znovuzvolení i přes čtvrteční usvědčení z uplácení a padělání obchodních záznamů. Toto rozhodnutí soudu však může ovlivnit část jeho voličů, zejména v tzv. swing states, uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy