Ceny Thálie 2015: Ocenění za celoživotní mistrovství převzal Stanislav Zindulka, Ladislav Županič i Dalibor Jedlička

REPORTÁŽ: Praha – V sobotu 26. března se opět po roce rozdávaly v pražském Národním divadle Ceny Thálie za rok 2015. Ty uděluje každoročně Herecká asociace nejlepším divadelním výkonům i zasloužilým umělcům, kteří získávají ceny za celoživotní mistrovství. Ocenění nejvyšší, kterým je Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, získal herec Stanislav Zindulka.

V sobotu krátce před osmou hodinou večerní se začíná hlediště Národního divadla plnit známými osobnostmi a dalšími milovníky divadla. Ti se tentokrát ale nepřišli podívat na žádné z divadelních představení, ale dorazili podpořit své kolegy a oblíbence, kteří mají šanci získat Cenu Thálie za rok 2015. V osm hodin divadlo potemní, opona se zvedá a návštěvníky v divadle i diváky u televizních obrazovek vítají studenti pražské konzervatoře se svým trochu rozpačitým muzikálovým vystoupením.

Pak se na pódiu konečně objevuje i moderátor večera Antonín Procházka, za nímž na tradičních rádoby kamenných kulisách sedí nominovaní umělci. Vyhlašování výsledků může začít! Cenu pro činoherce do 33 let získává Pavla Janiššová, která působí již od roku 2006 v Západočeském divadle v Chebu. V operní kategorii vítězí Iordanka Derilova, za níž přebírá ocenění syn, a Jaroslav Březina. Pro Thálii za celoživotní mistrovství v opeře si přichází Dalibor Jedlička, kterému po jeho děkovné řeči tleská ve stoje celé divadlo.

Muzikálovou kategorii nakonec vyhrává Karolina Gudasová, která tak získává letošní jedinou Thálii pro plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Nejlepší mužský muzikálový výkon pak podle Herecké asociace předvedl Jan Kříž v inscenaci Děti Ráje. Osobně si však pro ocenění nepřichází, místo něho děkuje za podporu jeho otec. Baletní kategorii pak suverénně ovládá Národní divadlo, jehož dva reprezentanti Kristýna Němečková a Viktor Konvalinka přináší pro tuto divadelní instituci další skleněné ceny do sbírky. Samozřejmě i v oblasti muzikálové a baletní jsou předány ceny za celoživotní mistrovství. Tu za muzikál přebírá Ladislav Županic, za balet Pavel Ždichynec.

Jako poslední jsou vyhlašovány ceny za činohru. V ženské kategorii vítězí Zora Valchařová Poulová z Klickerova divadla Hradec Králové. Nejlepší mužský činoherní výkon podle Herecké asociace minulý rok předvedl Radim Madeja, herec z Městského divadla v Mladé Boleslavi. Cenu za celoživotní činoherní mistrovství si na úplný konec přenosu přebírá herec Stanislav Zindulka, jehož dlouhý děkovný proslov uzavírá celé slavnostní předávání divadelních cen.

Na konec je nutné ještě zmínit, že v průběhu večera došlo ještě k předání dalších dvou cen. Cenu za celoživotní loutkoherecké mistrovství si převzal Jiří Vyšohlíd působící v hradeckém Divadle Drak. Zvláštní cenu kolegia pak získal filmový, televizní a divadelní režisér a dramaturg Petr Weigl.

Související

Více souvisejících

ceny thálie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 50 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy