Legendární skupina Queen v čele s Freddiem Mercurym se dočká baletní pocty

Olomouc - Letos v listopadu uplyne pětadvacet let od smrti legendárního zpěváka Freddieho Mercuryho. Poctu frontmanovi slavné britské kapely Queen složil režisér a choreograf Robert Balog baletní inscenací s názvem Queen – The show must go on, na jejímž libretu spolupracoval Mercuryho osobní tajemník Peter Freestone.

„Hlavním impulsem byl obrovský zájem publika o tuto inscenaci u nás i v zahraničí. A protože v souboru máme sólistu Iva Jambora, který je perfektním interpretem pro roli Freddieho Mercuryho a navíc je znalcem skupiny Queen, jsem chtěl jeho potenciálu využít. Z původní inscenace, která měla premiéru v roce 2007, jsem zachoval ty nejlepší momenty," přiblížil inscenaci Balogh.

Na scéně tak bude možné znovu vudět příběh legendární rockové skupiny a jejího neobyčejného frontmana Freddieho Mercuryho. „Sleduji jeho život v hudebním světě od založení skupiny Queen až po vznik superstar ovládající masy. Současně však v jeho osobě vidím člověka, který je v hloubi duše osamělý. Člověka, který nemůže najít svou životní lásku. Toto hledání se pak u něj projevilo jeho promiskuitním chováním, které ho dovedlo i k jeho předčasnému odchodu," dodává Robert Balogh.

V inscenaci bude použito více než dvacet skladeb kapely Queen včetně hitů Bohemian Rhapsody, I Want to Break Free, We Wil Rock You nebo We Are the Champions. Natot unikátní dílo se přijde podívat také Karel Lehner, předseda českého fanklubu kapely Queen nesoucího název Tornádo. 

Zdroj: YouTube

Na libretu k inscenaci se podílel Mercuryho bývalý osobní tajemník Peter Freestone. „S Robertem si dobře rozumíme. Ví, čeho chce dosáhnout jako choreograf a já mu poskytl některá fakta ze života Freddieho a kapely Queen, aby je mohl do inscenace zapracovat. Myslím si, že v olomouckém souboru jsou úžasní tanečníci, velmi talentovaní," podotkl Freestone a také zdůtaznil jak odlišné bylo chování Mercuryho na koncertech a v soukromí. „Byl tu Freddie, gigant na pódiu, který dokázal držet celý svět na dlani, a pak Freddie, který nedokázal vejít sám do místnosti, kde byli cizí lidé. V soukromí byl Freddie tichý, plachý člověk." 

Premiéra inscenace Queen – The show must go on se uskuteční v pátek 15. dubna v 19 hodin v Moravském divadle Olomouc.

Související

Více souvisejících

skupina Queen Freddie Mercury Moravské divadlo Olomouc (MDO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy