Dva největší osudem a láskou ztrápení milovníci Oněgin a Váňa na prknech Pražských divadel

Praha - Dvě hry, spojující téma nenaplněné lásky, se brzy představí na jevištích Městských divadel pražských. Nebude to nikdo jiný než Strýček Váňa a Evžen Oněgin. Herci a tvůrci pro diváky také připravili „zeď zamilovaných“, kterou diváci najdou ve foyer Divadla ABC, na které mohou zanechat vzkaz své lásce.

První premiérou bude Strýček Váňa, hra A. P. Čechova o touhách a nenaplněných snech. Režisér Petr Svojtka věří, že inscenace diváky osloví: „Cítím se být opilý Čechovem, světem a figurami, které vytváří. A byl bych rád, aby plejáda postav rezonovala i s diváky a aby tam viděli krásných osm návodů, jak nežít." A dodává: „S titulní postavou a doktorem Astrovem mě spojuje věk. Stejně jako oni se nyní po dvaceti letech určité životní cesty zastavuji a kriticky reflektuji... A také se zamýšlím nad cestou, kterou ušla naše společnost od listopadu ´89 – stejně jako se Čechovovy postavy zamýšlejí nad tehdejší ruskou společností vpředvečer revolucí. Dosti se identifikuji s životními pocity obou hrdinů."

„Anton Pavlovič Čechov je v dějinách světového dramatu jedinečnou osobností, jeho hry se i po více než 100 letech hrají po celém světě, takový časový přesah má kromě Čechova snad už jen Shakespeare. Do Divadla Rokoko se Čechov vrací po téměř dvaceti letech a pro herecký soubor je velkou výzvou. Důvodů, proč jsme sáhli po Strýčku Váňovi, je hned několik. Fascinuje nás především jeho nadčasovost a množství témat, která tato hra postihuje. Spousta z nich výrazně rezonuje i v dnešní době, ať už jsou to úvahy o smyslu a naplnění života, o postavení jedince ve společnosti nebo třeba záležitosti týkající se krize středního věku. Přesahů, které mohou oslovit dnešního diváka, je u Čechova ale daleko více," poodhaluje dramaturg Jiří Janků.

Vasil Fridrich, který hraje hlavní roli odpovídá, zda by šel s Ivanem Vojnickým na pivo: „Na pivo bych s ním šel, je to kluk sympatická, dříč, který umí vzít za práci. No, a najednou přijede stvoření jako z jiného světa, typ ženy, který dosud nemohl vidět. Zbaví ho to veškerých možností žít běžně a je láskou tak paralyzován, že nemůže dělat nic." Tuto jedinečnou ženu hraje Zuzana Kajnarová.

Premiéry Strýčka Váni se uskuteční  4. a 6. června v Divadle Rokoko, na jevišti se dále diváci uvidí Ninu Horákovou, Aleše Procházku, Radku Fidlerovou, Zdeňka Dolanského, Zdeňka Vencla, Věru Janků.

Legendární milostný příběh nenaplněné lásky, hledání smyslu života od A. S. Puškina uvede Divadlo ABC 11. června. V čem spočívá přitažlivost hry odhalila dramaturgyně Věra Mašková: „Síla romantického příběhu Evžena Oněgina, příběhu velké lásky, která se mine, je v tom, že každý člověk alespoň jednou v životě v podobné situaci byl, každý z nás má v sobě zasuté vzpomínky na lásky, které se nestaly. A tyto lásky mají hořkosladký nádech právě proto, že se neuskutečnily, že se nikdy neutopily v realitě, nikdy nebyly konfrontovány s všedností života. Další devizou románu je, že ve filozofické rovině v sobě nese vzpouru proti malosti a obyčejnosti života."

Na nscenace je výjimečné také jeho jevištní zpracování: „Poetičnost díla se dá vyjádřit i vizuálně. Od začátku na tom spolupracovali světelný designér Jan Beneš, kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak a scénograf Michal Syrový. Výsledkem je, že kdybyste zastavili příběh, obraz sám o sobě píše význam, vnitřní situaci. Snažíme se mluvit i obrazem," říká režisér Pavel Khek.

Role Evžena Oněgina je pro herce Jiřího Hánu velkou výzvou, dlouho nezkoušel inscenaci ve verších, nejtěžším úkolem je prý ohlídat, aby repliky dávaly smysl a nesmí chybět ani emoce. A hlavně nejde jen tak nahradit slovo, když vám náhodou vypadne text. Petra Tenorová představitelka Taťány přemýšlela, jak by se zachovala na jejím místě, a přiznala, že neví: „Žena, která by opustila Gremina, by ztratila i samu sebe, hrdost, přestala by si sama sebe vážit, přestal by si jí vážit i Oněgin, tím pádem by to nemělo význam."

V inscenaci se dále představí Henrieta Hornáčková, Aleš Bílík, Jitka Smutná, Hana Doulová, Jiří Schwarz, Jaroslav Vlach.

Zeď zamilovaných

Obě inscenace pojí téma nenaplněné lásky, jehož prostřednictvím chtějí Městská divadla pražská divákům hry přiblížit. Proto připravili „zeď zamilovaných", kterou od úterý 31. května najdou návštěvníci Divadla ABC ve foyer. Budou na ni moct zanechat vzkaz své lásce. Zeď bude v divadle až do listopadu a v rámci Noci divadel se změří, kolik metrů lásky se povedlo nastřádat. Své vzkazy na zdi samozřejmě zanechali i Evžen Oněgin a Strýček Váňa.

Související

Více souvisejících

Městská divadla pražská Divadlo Rokoko Divadlo ABC

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump: Paříž a Londýn už jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu

Donald Trump včera riskoval, že znovu zažehne spor se Sadiqem Khanem poté, co prohlásil, že imigrace změnila Londýn „k nepoznání“ a že obě evropské metropole (Londýn a Paříž - poznámka redakce) „otevřely své dveře džihádu“.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy