Hamlet se rozloučí prostřednictvím cyklu Rok regionálních divadel

Olomouc – Slavný hrdina světové dramatiky Hamlet se rozloučí s jevištěm Moravského divadla Olomouc. Jeho poslední výstup zaznamenají kamery Česká televize, která záznam odvysílá v rámci projektu Rok regionálních divadel. V rámci derniéry proběhne také výstava fotografií z inscenací olomoucké činohry za působení uměleckého šéfa Michaela Taranta.

Česká televize bude v novém cyklu Rok regionálních divadel mapovat současné dění na mimopražských scénách. Záznamy z vybraných inscenací doplní dokumentární medailonky, které připomenou zásadní historické momenty a výrazné tvůrčí osobnosti. Moravské divadlo se dostalo do vybrané společnosti divadel z Brna, Ostravy, Pardubic, Plzně nebo Českých Budějovic.

Televize bude v pondělí 20. června u derniéry inscenace Hamlet. Proslulé drama Williama Shakespeara nastudoval se členy souboru olomoucké činohry šéf a režisér Michael Tarant. Ten po uplynutí letošní sezony ve funkci šéfa končí a derniéra Hamleta tak bude dvojitou rozlučkou. Tarant v čele činohry Moravského divadla působil od 1. ledna 2010 a během svého půsoobení získal soubor prestižní ocenění za inscenace Arabská noc, Na miskách vah či Sluha dvou pánů. 

Derniéra dramtu Hamlet začne v 19 hodin, ve foyer se návštěvníci budou moci setkat s představitelem titulní role Petrem Kubesem či hvězdou seriálu Ulice Naděždou Chrobokovou-Tomicovou, která v inscenaci ztvárnila Hamletovou matku Gertrudu. 

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) William Shakespeare

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 50 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy