Divadlo Na Fidlovačce vstupuje do nové sezony se dvěma novinkami

Praha - Divadlo Na Fidlovačce v září uvede dvě komedie současného amerického autora Joea Di Pietra, Famílie a Umění vraždy. Ve Famílii se pod režijním vedením Juraje Herze představí Eliška Balzerová nebo Aneta Krejčíková. V Umění vraždy hraném na Komorní Fidlovačce uvidí diváci Sandru Pogodovou nebo Jakuba Slacha. Režie se ujal Mikoláš Tyc. Premiéra Famílie se odehraje 15. září, Umění vraždy Fidlovačka uvede o týden později, 22. září.

Komedie Famílie si hraje se vztahem dvou odlišných generací a s laskavým humorem zobrazuje jejich střety v rámci rodinného kruhu. Autor děj vsadil do prostředí domova italských imigrantů žijících ve Spojených státech, podstatnou složkou hry je tudíž i italská kuchyně, kterou vládne postava babičky hlavního hrdiny ztvárněná Eliškou Balzerovou. Tradiční italské recepty, které jsou i součástí programu, s laskavým svolením poskytl ten nejpovolanější z mistrů italské kuchyně u nás: Emanuele Ridi.

„V inscenaci Famílie se podařilo úžasně zachytit atmosféru bláznivých rodinných setkání i charaktery jednotlivých členů natolik autenticky, že se v ní jistě nejeden divák najde. A protože se jedná o komedii s rodinnou tematikou, věříme, že si Famílii zamilují diváci všech generací," říká dramaturgyně inscenace Adéla Šotolová.

V Umění vraždy Joe di Pietro sáhl po odlišném žánru. Hra z roku 2000 je komediálním thrillerem s detektivní zápletkou. Sandra Pogodová a Jakub Slach v ní hrají manželský pár umělců, kteří jsou v příběhu postaveni před otázky, zda jsou umělci schopni zabít pro svá díla a co pro ně znamená jejich identita. „Umění vraždy je skvěle vypointované dílo, kterému nechybí spád, humor, napětí i momenty překvapení. Diváci se mohou těšit na hru, ve které si nebudou ničím jistí až do samého konce," říká dramaturgyně hry Lenka Smrčková.

Divadlo Na Fidlovačce v sezoně 2016/2017 plánuje uvést celkem pět premiérových her včetně jednoho muzikálu plánovaného na rok 2017. Diváci se zároveň mohou těšit na oblíbené předvánoční představení.

Související

Více souvisejících

Divadlo Na Fidlovačce Eliška Balzerová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy