Krása Hrubínovy poezie ovládne pražské divadlo La Fabrika

Praha – Divadlo La Fabrika uvede taneční představení inspirované vánoční baladou Františka Hrubína. Na tvorbě inscenace Lešanské jesličky, která chce divákům připomenout sílu lidskosti v každém z nás, se podílel známý herec Vladimír Javorský.

„Jdou Josef Padevět se ženou Marií, Marie nechce dát z náruče raneček z peřiny přehozené vlňákem a v něm tiše obíhá krev temnotou tělíčka, které se každým tepem srdce přibližuje ke chvíli, kdy si samo sebe uvědomí a nechá se uchvátit nesmírným a krásným životem s obludami válek, snů a lásky, ..."

Tak zní úryvek z vánoční balady Františka Hrubína, kterou se choreografka Lenka Vagnerová a herec Vladimír Javorský inspirovali při tvorbě stejnojmenné inscenace. Poslední dokončená Hrubínova skladba Lešanské jesličky je plná obrazů, které mohou být lékem proti světu, jenž se žene za výkonem. Hluboký příběh a krásný jazyk poezie má připomínat lidský rozměr každého z nás. Kouzlo Lešanských jesliček tkví v ohromující síle prostory a lidskosti, která čiší z Hrubínovy poezie.

V La fabrice tedy vzniká představení „o tom, co udrží Marii na tý „modrý kouli", byť na ní stojí jen palcem jediný nohy, přestavení hledající pod krunýřem zdání, představení o tom, co dokáže jedna básnička (vločka sněhu)," jak popisuje tisková zpráva.

Konceptu, dramaturgie a režie představení se ujala dvojice ve složení choreografky Lenky Vagnerové a herce Vladimíra Javorského. Autorská tvorba Vagnerové je typická svým důrazem na přesnost pohybových kvalit a detailů. Choreografka využívá intenzitu a dynamiku skupiny a podporuje osobitost performerů. Vagnerová byla třikrát nominována na cenu Thálie jako tanečnice.

Se svým souborem Lenka Vagnerová & Company se zabývá nonverbálním progresivním tanečním divadlem. Za své inscenace soubor sklidil mnoho význačných ocenění a nominací u nás i v zahraničí.

Vladimír Javorský je známý český herec, který kromě České republiky působil i ve Francii. Kromě divadla ho můžeme vidět i ve filmech. Je držitelem Českého lva roku 2011 za film Poupata.

Premiéra inscenace Lešanské jesličky se uskuteční 2. listopadu 2016 v divadle La Fabrika.

Související

Vladivojna La Chia (foto: Michaela Džurná)

Vladivojna La Chia vydá album inspirované filmem 8 hlav šílenství

Praha – Film o ruské básnířce Anně Barkovové s Anetou Langerovou v hlavní roli se blíží do kin. Společně s ním vyjde také album nezaměnitelné hudebnice Vladivojny La Chia, která k filmu rovněž složila hudbu. Na albu hostuje Lucie Bílá, Lenka Dusilová, Aneta Langerová nebo Ota Klempíř.

Více souvisejících

Divadlo la Fabrika Praha Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy