David Prachař jako herec i režisér v premiéře divadla La Fabrika

Praha – V La Fabrice se chystá česká premiéra bizarní hry o mladém úředníkovi, který žije v bytě s krajtou a marně touží po pevném obětí. Režie se chopil známý herec David Prachař.

Hra Život s krajtou, založená na stejnojmenném románu o mladém úředníkovi, který žije v bytě s krajtou, vypráví o hluboké osamělosti člověka uprostřed velkoměsta, jakým je Paříž. Kniha spisovatele Romaina Garyho, který ji v roce 1974 vydal pod pseudonymem Émile Ajar, způsobila v Paříži pozdvižení svou bizarností a neobvyklým ztvárněním.

Pražské divadlo La Fabrica uvádí Život s krajtou v české premiéře. Dramatizace a režie se ujal známý herec David Prachař, který je dlouholetým členem souboru Národního divadla, můžeme ho ale vídat i v mnoha menších malých divadlech. Jak sám říká, v poslední době se čím dál více zajímal o režii, rozhodl se tedy zkusit udělat divadlo z jiné pozice.

„Život s krajtou patří k těm nemnoha textům, kdy autor s nadhledem a humorem píše o velmi bolestných pocitech, které prožívá každý opuštěný člověk" vysvětluje David Prachař.

Hudbu k inscenace Život s krajtou vytvořil avantgardní hudebník Pavel Fajt, jehož hudba hraničí mezi experimentální elektronikou, world music a folk rockem. Fajt tentokrát spolupracoval s hercem a hudebníkem Jakubem Prachařem.

Hlavní roli úředníka Cousina v inscenaci ztvární David Prachař, v dalších rolích uvidíme Pavla Fajta a Jakuba Prachaře.

Premiéra inscenace Život s krajtou se koná 5. listopadu v divadle La Fabrika.

Související

Vladivojna La Chia (foto: Michaela Džurná)

Vladivojna La Chia vydá album inspirované filmem 8 hlav šílenství

Praha – Film o ruské básnířce Anně Barkovové s Anetou Langerovou v hlavní roli se blíží do kin. Společně s ním vyjde také album nezaměnitelné hudebnice Vladivojny La Chia, která k filmu rovněž složila hudbu. Na albu hostuje Lucie Bílá, Lenka Dusilová, Aneta Langerová nebo Ota Klempíř.

Více souvisejících

Divadlo la Fabrika Jakub Prachař Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy