Balet pod stromeček. Národní divadlo Brno přidává vánoční představení

Brno – Národní divadlo Brno přidává exkluzivní představení úspěšného baletu Petite Mort. Kromě choreografie světově známého tvůrce Jiřího Kyliána čeká diváky překvapení v podobě výjimečného uvedení duetu Beethoven.

Balet Národního divadla Brno má poprvé na repertoáru jednu z náročných choreografií světového tvůrce Jiřího Kyliána. Inscenace Petite Mort měla premiéru v lednu tohoto roku a skládá se ze tří částí. První z nich je vtipná miniatura na hudbu první věty Beethovenovy symfonie Osudové v choreografii uměleckého šéfa baletu NdB Mária Radačovského s názvem Beethoven. Následuje druhá Radačovského choreografie, tentokrát s názvem Spolu na hudbu slavného opusu Smrt a dívka skladatele Franze Schuberta. Radačovský zde zpracoval příběh člověka a jeho cesty životem.

Druhá část inscenace je choreografie mladého slovenského tvůrce Lukáše Timuláka. Dílo Masculine / Feminine bývalý tanečník vytvořil v roce 2011 a zkoumá v něm tu největší ze záhad našeho života, rozdíl mezi ženským a mužským světem.

Vrcholem večera je však Petite Mort Jiřího Kyliána, kterou světově známý choreograf vytvořil na hudbu Mozartových klavírních koncertů. Náročnou choreografii pro šest mužů, šest žen a šest šermířských kordů můžou mít na repertoáru pouze ty nejlepší baletní soubory.

Národní divadlo Brno přidává vánoční představení baletní inscenace Petite Mort, v němž bude navíc výjimečně uveden duet Beethoven v choreografii Mária Radačovského, který zatančí sólisté Eriko Wakizono a Ivan Popov.

Přidané představení Petite Mort se koná 10. prosince v 19 hodin v Janáčkově divadle.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Balet Janáčkovo divadlo v Brně

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 43 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy