Pes nebo narušená učitelka se sejdou v čistírně v nové inscenaci studentů JAMU

Brno – Postdramatický text performerky, režisérky a intelektuálky Angélici Liddell nastudovali studenti Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Inscenace s názvem Mrtvý pes v čistírně: Silní je letos prvním absolventským projektem Ateliéru režie a dramaturgie.

Energickou hru jedné z klíčových postav současného románsko-jazyčného divadla, performerky Angélici Liddell, nastudovali studenti JAMU v režii Juraje Marušiče. „Hra samotná je úzkostným gestem. Jde o facku, nápor, štípanec v náměsíční letargii našeho mezidobí evropské či západní situace," popisuje neobvyklý text dramaturg Matěj Nytra v tiskové zprávě.

Text přeložil Petr Gojda, který hru Angéliky Liddell považuje za fragmentarizované drama-báseň, které kritizuje současné politicko-sociálního zřízení na pozadí střetu jedince a společnosti. Zároveň se jedná o osobní zpověď autorky, jež hru sama režírovala při její světové premiéře v roce 2007 na jedné ze scén Národního dramatického centra v Madridu. Z inscenace, v níž autorka a režisérka nadto i hrála, se stala významná kulturní událost.

„Angélica Liddell vycházela v kompozici po rozchodového textu z literárních i myšlenkových tradic evropského kulturního dědictví, ale i z platných postmoderních filozofických analýz, jakými je třeba foucaltovský koncept dohledu a věznění. Ve hře se propojuje niterně osobní vrstva se společensko-kritickou rovinou a obojí do sebe neústupně prosakuje ve špíně jakéhosi antiutopického světa zřejmě kdesi v blízké budoucnosti," popisuje dramaturg Nytra.

V příběhu vystupují sourozenci a zároveň milenci Octavio a Getsemaní, kteří spolu žijí v čistírně. Octavio je posedlý čistotou a ukájí se nad šaty svých zákaznic, ona je prostitutka a zdravotní sestra. Čistírnu navštíví hlídač, který pod psychickým tlakem opustil své muzeum, a narušená učitelka základní školy. Hrou provází herec, který hraje psa; herec nespokojený se svou epizodní rolí publiku štěká do tváře kritiku herecké profese i pokrytectví diváků. Druhým průvodcem je Combeferre, který zastupuje vědomí a alter ego celé hry.

Scénografie a kostýmy studenta Jana Matýska představují motiv demaskování iluze a kontrastů mezi hloubkovou realitou a plochou. Matýsek použil sešité plochy reklamních a propagačních bannerů, které připomínají warholovský popart v konzumní éře. Ty, stejně jako kostýmní overaly, Matýsek vytvořil pomocí způsobu ready-made a upcyklace odpadových materiálů.

V inscenaci hrají studenti 4. ročníku činoherního herectví. V rolích průvodců Psa a Combeffere se představí Jaroslav Tomáš a Petr Hanák, jako Octavio a Getsemaní pak Dominik Teleky a Michaela Rykrová.

Premiéra proběhla v neděli 11. prosince ve Studiu Marta. První reprízy následují dnes a zítra, tedy 12. a 13. prosince.

Související

Inscenace Poprask na laguně ve Studiu Marta

Studenti JAMU nabídnou slavnou komedii Poprask na laguně

Věhlasným komediálním titulem Poprask na laguně zahájí novou divadelní sezónu studenti Divadelní fakulty JAMU z činoherního ročníku docenta Aleše Bergmana, který inscenaci také režíruje. Premiéra této rozverné novinky se uskuteční ve čtvrtek 5. září v 19 hodin ve Studiu Marta, jediná zářijová repríza o den později.

Více souvisejících

Studio Marta JAMU Divadla

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 47 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy