Muzikál Kiss Me, Kate vrátí na ostravskou scénu Shakespearovo Zkrocení zlé ženy

Ostrava - Poslední premiérou v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016 bude americký muzikál Kiss Me, Kate. Navrátí tak do repertoáru Národního divadla moravskoslezského populární muzikálové ztvárnění Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy.

Při příležitosti čtyř set let od úmrtí Williama Shakespeara připravuje NDM muzikál Kiss Me, Kate (Kačenko, pusu!), inspirovaný komedií Zkrocení zlé ženy.

Populární Shakespearovu hru autoři zasadili do rámce paralelního děje. Divadelní společnost impresária režiséra i herce Freda Grahama ji totiž uvádí ve zhudebněné verzi.

"Podobně jako postavami Kateřiny a  Petruccia na  jevišti ale zmítají osobní rozpory i Fredem a Lilli v zákulisí. Vše vrcholí zejména poté, kdy Lilli omylem dostane od svého někdejšího manžela květiny s osobním přáním, původně určeným její mladší svůdné kolegyni Lois. I ta však musí řešit problematický vztah se svým partnerem, hercem a hazardním hráčem Billem Calhounem. A když se do toho všeho ještě do divadla připletou dva gangsteři, o zábavu je postaráno!" přibližuje děj dramaturg Pavel Bár.

Muzikál Kiss Me, Kate patří k nejúspěšnějším muzikálům první poloviny 20. století. Návštěvníci se tak mohou těšit na bláznivé komediální situace, velká taneční a hudební čísla i písně jazzového hudebníka Colea Portera.

Oproti předchozím verzím přináší aktuální nastudování muzikál v nové, modernizované hudební instrumentaci, v jaké zazněl při posledním nastudování na Broadwayi. Pro NDM ji nově přeložil Jiří Josek a v České republice zazní vůbec poprvé.

Inscenaci Kiss Me, Kate připravuje úspěšný režisér a herec Lumír Olšovský. V hlavní roli Lilli Vanessi se diváci mohou těšit na Ladu Bělaškovou a Martinu Šnytovou. V roli Freda Grahama se představí Tomáš Savka v alternaci s Jiřím Machem.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) William Shakespeare muzikál

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy