12 nejúspěšnějších divadelních inscenací roku 2016

Praha/Brno – Rok 2017 klepe na dveře a je čas rekapitulovat ten předchozí. Co se dělo v divadlech? Které tituly byly u diváků nejoblíbenější? Vybrali jsme pro Vás dvanáct nejnavštěvovanějších inscenací pražských a brněnských divadel v roce 2016.

1. Národní divadlo Praha: Sluha dvou pánů

Sluha dvou pánů byl na repertoáru Národního divadla přes dvacet let. Komedie Carla Goldoniho v režii Ivana Rajmonta se stala legendární inscenací a diváky ani po stovkách repríz nepřestala bavit. Vystřídalo se v ní mnoho herců, od premiéry v roce 1994 však v hlavní roli zářil Miroslav Donutil. V nejlepším se má skončit, proto byla šesti stá repríza zároveň tou poslední – derniéra proběhla minulé úterý.

2. Divadlo pod Palmovkou: Laskavé bohyně

"Historická fikce na půdorysu antického dramatu.“ Tak popisuje Divadlo pod Palmovkou svou nejúspěšnější isncenaci Laskavé bohyně podle světového proslulého románu Jonathana Littella. Román z roku 2006 tvoří fiktivní paměti esesáka Maximiliena Aueho, který se stal masovým vrahem. Divadlo pod Palmovkou román uvedlo v české premiéře v únoru v režii Michala Langa a s Janem Teplým v hlavní roli.

3. Národní divadlo Praha: Malá mořská víla

Pražské Národní divadlo se do našeho výběru dostalo hned dvakrát. Po Sluhovi dvou pánů je druhým zástupcem balet. Všechny baletní tituly se totiž pyšní kolem 95 % návštěvnosti. Malá mořská víla je autorský balet režisérského dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), Jana Kodeta a Zbyňka Matějů na motivy známé pohádky Hanse Christiana Andersena. Příběh lásky mořské panny k pozemskému princi, pro něhož obětuje svůj hlas a život, uvedla pražská scéna ve světové premiéře v listopadu a od té doby až do konce února jsou představení beznadějně vyprodaná.

4. Divadlo Hybernia: Mefisto

Divadlo Hybernia u diváků zabodovalo muzikálem Mefisto. Příběh o profesoru Faustovi, který se upíše ďáblu, aby se stal opět mladým, v muzikálovém zpracování Zdeňka Zelenky a Daniela Bartáka a v režii Filipa Renče měl premiéru v listopadu a hned o měsíc později měl na kontě téměř patnáct tisíc diváků.

5. Divadlo Na Jezerce: Poslední aristokratka

"V Divadle Na Jezerce absolutně láme rekordy návštěvnosti Bočkova Poslední aristokratka. Inscenace bývá vyprodaná vždy krátce po zahájení předprodeje, dokonce se nám několikrát stalo, že krátce po zahájení předprodeje pod náporem zkolaboval web na online prodej vstupenek. Dále si stabilní zájem udržují inscenace Generálka, Charleyova teta, Manželské vraždění a Paní plukovníková. Tato představení patří k nejrychleji vyprodaným. Celkový počet diváků, kteří viděli naše inscenace brzy překoná hranici 800 tisíc lidí,“ sdělil nám principál a herec divadla Jan Hrušínský.

Dramatizaci úspěšného románu Evžena Bočka Poslední aristokratka napsal přímo pro Divadlo Na Jezerce Arnošt Goldflam, který se ujal i režie. Marii Kostkovou z Kostky, která se vrací z Ameriky na rodový zámek, si zde zahrála Anna Polívková. Inscenace je na repertoáru divadla od prosince 2015. 6. Národní divadlo Brno: Louskáček

Brněnský Louskáček je nejnavštěvovanější inscenací Národního divadla Brna a zároveň Baletu NdB. Na repertoáru je od října 2014 a letos jej navštívilo téměř 22 tisíc diváků. Pohádkový příběh malé Klárky v Brně nastudoval režisér André Laprise podle verze kanadského choreografa Fernanda Naulta z roku 1964, která vyniká velkolepou divadelní a kostýmní výpravou a upoutává (nejen) děti barevností a bohatostí. 

7.  Divadlo ABC: Vím, že víš, že vím Téměř 14 000 diváků přilákala komedie Vím, že víš, že vím v pražském Divadle ABC. Hříčka plná překvapení, zvratů a italského humoru je adaptací úspěšného filmu. Co se skrývá pod pokličkou zdánlivě všedního manželského páru? To zjistí soukromý detektiv, který si splete sledovanou osobu a místo manželky politika začne sledovat úplně obyčejnou rodinu. Velkým lákadlem je jistě i hvězdné obsazení v čele se Simonou Stašovou a Michalem Dlouhým. 8. Studio Hrdinů: Pan Theodor Mundstock

Adaptaci románu Ladislava Fukse přineslo pražské Studio Hrdinů v květnu a od té doby má inscenace sto procentní návštěvnost. Není divu, titulní roli totiž ztvárnil Vojtěch Dyk. Kromě lákavého obsazení (vedle Dyka ještě například Gabriela Míčová) je to i polemické uchopení režiséra Miloše Horanského, které dělá z inscenace poutavou variaci na slavný český román. Od své premiéry v květnu ji navštívilo asi 1 800 diváků.

9. Dejvické divadlo: Kakadu

Hvězdně obsazený soubor Dejvického divadla a kvalita inscenací jsou zaručeným lákadlem téměř na vše, co zde divadlo nastuduje. Inscenace Kakadu měla premiéru v prosinci minulého roku a od té doby plní hlediště diváky až po okraj. Ve hře Karla Františka Tománka v režii Jiřího Havelky exceluje Simona Babčáková v roli autistky Wendy.

10. Divadlo v Dlouhé: Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka

Vánoční pohádkový příběh, který podle knihy Ludvíka Aškenázyho zpracoval režisér Jan Borna je na repertoáru Divadla v Dlouhé už 16 let a stále láká diváky všech generací. Inscenace o malém Pavlíkovi, který se na Štědrý den ztratí a zažije různá dobrodružství, než se zase vrátí domů, má formu divadelní revue plné „šedesátkových“ hitů.

11. Hudební divadlo Karlín: Carmen

V loňském roce Hudební divadlo Karlín obnovilo svůj vůbec nejúspěšnější projekt, muzikál Carmen s Lucií Bílou v titulní roli. Nic se nezměnilo a stejně jako po první premiéře v roce 2008 patří příběh lásky a zrady stále k nejlákavějším titulům v České republice. Velkolepou podívanou v broadwayském stylu, v níž nechybí odvážná cirkusová čísla, hvězdné obsazení a nádherná hudba, napsala trojice amerických autorů přímo pro pražský Karlín.

12. Městské divadlo Brno: Splašené nůžky

Inscenace Splašené nůžky režiséra Mikoláše Tyce měla premiéru v Městském divadle Brno v září loňského roku a brzy si získala enormní zájem diváků. Detektivní komedie podle hry Paula Pörtnera je zajímavá mimo jiné tím, že sami diváci během představení rozhodují, jak hra dopadne. V kadeřnickém salónu je totiž spáchán zločin a diváci mohou rozhodnout kdo z postav je vrah. Přízeň publika dokládá i fakt, že komedie byla zvolena nejoblíbenější inscenací v divácké anketě Křídla.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Divadla žebříčky

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy