Národní divadlo Brno se může pochlubit mimořádně úspěšným rokem

Brno – Národní divadlo Brno má za sebou nebývale úspěšný rok. Může se totiž pyšnit nárůstem diváků a tržeb i významnými cenami.

Národní divadlo Brno sklízí úspěch u diváků i odborníků. V uplynulém roce obdrželo několik nominací na prestižní ceny, z nichž dvě proměnilo. Jaroslav Březina získal Cenu Thálie za roli Lacy v opeře Její pastorkyňa a Cenu Divadelních novin získala inscenace Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas Jiřího Heřmana a Marko Ivanoviće.

Psali jsme: Národní divadlo Brno získalo prestižní ocenění  

Brněnské divadlo se může chlubit i mimořádným nárůstem tržeb, které překročily hranici 63 milionů, a narostly tak o 12,6 %. Nárůst nastal i v návštěvnosti – v roce 2016 přišlo přes 240 tisíc diváků, což znamená nárůst o 5,4 %.

Nebývalý úspěch zaznamenal baletní soubor, který se postaral o téměř 5,5 tisíce nových diváků a zvýšil tržby o 13 %. Důkazem o rozkvětu souboru je také úspěšné turné s Louskáčkem do finského Tampere.

Činohře se letos opět dostalo pozvání na několik festivalů a úspěch slavila i na zájezdech do Prahy. Domácí tržby činohry se zvedly o 1,28 milionů, což představuje nárůst o 5,7 %. Návštěvnost naopak klesla o 4 %, podle tiskové zprávy z divadla za tím však stojí menší počet odehraných představení v Mahenově divadle, které bylo téměř tři týdny domovem pro festivaly.

Operní soubor slaví úspěch nejen s rekordním festivalem Janáček Brno, o jehož výsledcích jsme informovali dříve, ale i díky nárůstu publika o 11,5 %, což je o téměř 9 tisíc diváků více než loni. Opeře vzrostly také tržby, a to dokonce o 16,65 % a více než 3 miliony korun.

Psali jsme: REPORTÁŽ: Dvě domácí premiéry, multimediální opera i kontroverzní inscenace. Festival Janáček Brno předvedl špičkový program  

Národní divadlo Brno rozšiřuje své aktivity všemi směry. Kromě festivalu Divadelní svět Brno, který NdB pořádalo již podruhé, láme také rekordy v online prostoru. Je totiž jediným divadlem v České republice, které divákům nabízí možnost sestavit si své vlastní předplatné. Vedení nadto klade čím dál větší důraz na společenskou odpovědnost divadla a pořádá speciální akce, v nichž reflektuje současná kontroverzní témata.

A co čeká Národní divadlo Brno v roce 2017? Především rozsáhlá rekonstrukce Janáčkova divadla. Ta však nezastaví umělecký provoz, některé inscenace se totiž přesunou na scénu Mahenova divadla. Lákadlem pro diváky dále budou nové inscenace, které připravují všichni šéfové souborů. První z nich bude Paní z moře v režii uměleckého šéfa činohry Martina Františáka. Následovat bude opera Láska na dálku v režii Jiřího Heřmana a baletní premiéra Spící Krasavice.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Mahenovo divadlo Janáčkovo divadlo v Brně

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy