Hej, mistře! Pardubický Jakub Jan Ryba přijede do Olomouce

Olomouc/Pardubice – Moravské divadlo Olomouc zve na hostující představení Východočeského divadla Pardubice Hej, mistře! Životní příběh hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby, autora mimořádně oblíbené České mše vánoční, v Pardubicích nastudoval bývalý šéf olomoucké činohry Michael Tarant.

Příběh hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby, jehož Českou mši vánoční můžete ve svátečním čase navštívit snad ve všech městech, skrývá i dnes řadu tajemství. Rybův osud zaujal režiséra a bývalého šéfa olomoucké činohry Michaela Taranta a dramaturgy Věru Maškovou a Zdeňka Janála, vydali se proto po jeho stopách.

Režisér Tarant a dvojice dramaturgů se inspirovali poutavým osudem skladatele a vytvořili autorskou inscenaci s názvem Hej, mistře! V ní se pokouší objevit nový pohled na osobnost Jakuba Jana Ryby s věcností a bez klišé, které v minulosti tohoto skladatele provázely.

„Na jeho příběhu mne zaujalo především velké téma odvahy českého člověka a jeho schopnosti jít svou vlastní cestou. Přestože okolí s tou cestou nesouhlasí nebo ji úplně nechápe. Důležité je činit mravní výzvy. Vážím si lidí, kteří to dokáží, a to aniž by jim z toho kynul nějaký konkrétní prospěch,“ uvedl režisér Tarant v pozvánce na hostující představení.

Scénické obrazy, v nichž na pozadí dobových i uměleckých souvislostí vypráví inscenátoři o Rybově životní pouti, se neobejdou bez hudebních ukázek skladatelových děl, a to za přítomnosti živých muzikantů. V inscenaci účinkuje komorní smyčcový orchestr Bona Nota a Dětský folklorní soubor Radost Pardubice pod vedením Jitky Vítkové.

Inscenace Hej, mistře! Vznikla v říjnu loňského roku k příležitosti výročí 250 let o umělcova narození a 200 let od jeho úmrtí. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby ztvárnil Tomáš Lněnička.

Hostující přestavení Hej, mistře! se koná 14. ledna v 19 hodin v Moravském divadle Olomouc.

 

Související

Více souvisejících

Východočeské divadlo Pardubice Moravské divadlo Olomouc (MDO) Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy