Nominace na Ceny Thálie odtajněny. Zabodovalo i Moravské divadlo Olomouc

Olomouc/Praha – Nominace na letošní Ceny Thálie byly zveřejněny. Probojovali se do nich i čtyři zástupci Moravského divadla Olomouc.

Herecká asociace včera vyhlásila nominace na Ceny Thálie 2016. Moravské divadlo Olomouc se může pyšnit hned čtyřmi nominovanými zástupci svého souboru. Šanci na získání skleněné sošky má první sólistka baletu Yui Kyotani, která se za ztvárnění Kitri v inscenaci Don Quijote dostala do užší nominace. Tu získal i operní zpěvák David Szendiuch za roli Attily, kterou ztvárnil jako host ve Slezském divadle Opava.

Do širší nominace se probojovali sólisté opery a operety Ondřej Koplík a Martin Štolba. Koplík za ztvárnění Vévody z Mantovy ve Verdiho opeře Rigoletto a Štolba za výkon v roli ptáčníka Papagena v Mozartově Kouzelné flétně.

Baletka Yui Kyotani je na Cenu Thálie nominovaná již potřetí. V roce 2013 se dostala do širší nominace za ztvárnění Odetty/Odilie v Labutím jezeře a v loňském roce byla opět širší nominací oceněna její role Marguerite Gautier v baletu Dáma s kaméliemi. Nyní se však dostala do užší nominace mezi tři finalistky.

„Z nominace jsem byla překvapená, nemohla jsem tomu uvěřit. Moc děkuji režisérce a choreografce Haně Vláčilové. Role Kitri je pro mě splněným přáním. Snila jsem o ní už v době, kdy jsem teprve uvažovala o kariéře profesionální baletky. Teď se mi sen konečně splnil. Nominace si velmi vážím, je to pro mě motivace do další práce,“ shrnula Kyotani. Inscenace Don Quijote v choreografii a režii Hany Vláčilové měla v Olomouci premiéru v listopadu loňského roku.

Operní zpěvák David Szendiuch je již podruhé nominován za stejnou roli. V roce 2007 získal sólista opery a operety Moravského divadla Olomouc nominaci za roli Attily v inscenaci své domovské scény. Po deseti letech stejnou postavu nastudoval ve Slezském divadle Opava a dostal se do užší nominace mezi finálovou trojici. Kromě toho má Szendiuch na kontě ještě jednu širší nominaci, a to za roli Jindřicha VIII. v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Anna Bolena z roku 2013.

Sólista opery a operety MDO Ondřej Koplík je také nominován už potřetí. Předloni se dostal do širší nominace za roli Ferranda, kterou ztvárnil jako host v opavské inscenaci Cosi fan tutte. V loňském roce ho porota zařadila do užší nominace za hraběte Almavivu v Lazebníkovi sevillském. Třetí nominací v řadě je pro Koplíka ta letošní za roli Vévody z Mantovy v inscenaci Rigoletto v režii Andrey Hlinkové, která měla premiéru v lednu 2016.

„Nominace si nesmírně vážím. Mám radost, že si v množství operních inscenací a skvělých zpěváků v naší republice porota všimne i Koplíka v Olomouci. Navíc je to už moje třetí nominace za poslední tři roky, tak si o sobě pomalu začínám myslet, že to nedělám úplně špatně,“ řekl s úsměvem Koplík a dodal, že nominace je pro něj určitě ohromným povzbuzením a motivací k další práci.

Nováčkem mezi nominovanými je sólista olomoucké opery a operety Martin Štolba. S rolí ptáčníka Papagena se setkal vůbec poprvé – a hned dokázal zaujmout odbornou porotu. Nominace je pro Štolbu velkou ctí a oceňuje také všechny, kteří se podíleli na inscenaci Kouzelné flétny, jež měla premiéru v režii Romana Vencla a Michaely Doleželové v červnu 2016.

„Každé představení je především týmová práce a díky skvělým tvůrčím podmínkám, citlivému hudebnímu nastudování a svěžímu režijnímu pojetí se olomoucká Kouzelná flétna mně, a doufám, že i mým kolegům, hraje s neuvěřitelnou lehkostí,“ říká Štolba.

V historii udílení Cen Thálie se Moravské divadlo Olomouc těšilo ze zisku sošky třikrát: za rok 1997 ji obdržela Ludmila Machytková za roli kněžny Marie Anny Elisy v operetě Paganini, v roce 2006 získala Evellyn Pacoláková Cenu pro mladého činoherce do 33 let a před třemi lety převzal Thálii Jiří Přibyl za ztvárnění Falstaffa ve stejnojmenné inscenaci Verdiho opery.

Vyhlášení Ceny Thálie se koná 25. března v pražském Národním divadle.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) ceny thálie Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 1 hodinou

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 5 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 5 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

Invaze do Rafahu znepokojuje i USA. Biden chce mluvit s Netanjahuem

Prezident USA Joe Biden bude v pondělí mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o plánované ofenzivě izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Oznámil to Bílý dům, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy