Městské divadlo Brno ohlašuje plán na příští sezónu a zve na novou inscenaci

REPORTÁŽ – Včera se konala tisková konference k nové inscenaci Městského divadla Brno – dramatu Johna Steinbecka O myších a lidech. Ještě předtím však ředitel divadla Stanislav Moša odtajnil dramaturgický plán na příští sezónu 2017/2018. Čeká nás devět lákavých titulů, z nichž pět je činoherních a čtyři jsou muzikály.

Detektivní muzikál, Schimmelpfennig, Horečka sobotní noci i Bolek Polívka jako Lakomec

Ředitel Městského divadla Brno na včerejší tiskové konferenci zveřejnil dramaturgický plán na příští sezónu, kdy se chystá celkem devět titulů, z nichž pět je činoherních a čtyři jsou muzikály. Stává se již tradicí, že sezónu otvírá inscenace režisérky Hany Burešové. Tentokrát to bude komedie českého autora René Levinského Dotkni se vesmíru a pokračuj. Hra byla nedávno uvedena na Nové scéně pražského Národního divadla. Brněnské provedení se však dočká několika změn, především bude děj přenesen do Brna.

Psali jsme: RECENZE: Na Nové scéně Národního divadla se dotkli vesmíru, pokračování se ale nekoná  

V říjnu chystá režisér Petr Gazdík evropskou premiéru detektivní muzikálové komedie Chyť mě, když to dokážeš, napsané podle slavného filmu Stevena Spielberga s Leonardem DiCapriem a Tomem Hanksem v hlavních rolích. Muzikál vystřídá opět činoherní premiéra, kterou bude hra nejúspěšnějšího současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga s názvem Žena z dřívějška. Městské divadlo Brno ji uvede v režii Alžběty Burianové, která letos absolvuje studium na DAMU a inscenace v MdB bude její vůbec první práce v profesionálním divadle.

Divadlo chystá již tradiční silvestrovskou komedii. Tentokrát to bude „ztřeštěná muzikálová komedie“ Ženy na pokraji nervového zhroucení. Autorem je hudební skladatel David Yazbek, který stojí za mimořádně úspěšným muzikálem Donaha!, jenž je také na repertoáru MdB. Komorní muzikál bude uveden na Činoherní scéně v režii Stana Slováka.

V lednu nás čeká disco muzikál Horečka sobotní noci v režii Stanislava Moši a v únoru historické drama Arthura Millera Čarodějky ze Salemu v režii Mikoláše Tyce. Další evropskou premiérou příští sezóny bude netradiční muzikál Představ si to v režii Petra Gazdíka, který se odehrává ve varšavském ghettu. Do MdB se opět vrátí Bolek Polívka, který si tentokrát zahraje Moliérova Lakomce, a sezónu zakončí „elegantně excentrický muzikál“ Grand Hotel.

O něžnosti, přátelství a nenaplněných snech

Příští sobotu čeká Městské divadlo Brno premiéra dramatu O myších a lidech. John Steinbeck drama psal ve 30. letech. Přestože neměl žádné zkušenosti s jevištěm, rozhodl se napsat „hru ve formě novely“. Přes veškerou snahu nakonec zjistil, že jeho dílo je nehratelné, vydal prozaickou verzi a tu pak přepracoval do formy hry. Později se znovu pokoušel o hry-novely Měsíc zapadá a Plameny zářivé, ty však u diváků propadly. Naopak hra O myších a lidech byla uvedena v roce 1937 a měla velký úspěch.

John Steinbeck se inspiroval skutečným zážitkem, kdy mentálně retardovaný muž napadl svého šéfa. Vytvořil příběh o dvojici nesourodých přátel – slaboduchém silákovi Lenniem a jeho ochránci Georgeovi, kteří přichází pracovat na jednu farmu do Salinaského údolí v Kalifornii. Lennieho záliba v hlazení hebkých věcí jej ale vede do záhuby a zlomí vaz ženě šéfova syna.

Psali jsme: Nesourodá dvojice přátel v dramatu o snech a iluzích v Městském divadle Brno  

„Je to hra o něžnosti, lásce, nezměrném přátelství, o obrovských, i když nenaplněných snech. A o tom, jak je důležité mít v sobě touhu, pro co žít. V každém z nás je touha po něčem, co bychom mohli v životě dokázat,“ shrnul hlavní zprávu hry režisér inscenace Petr Gazdík. Podle Gazdíka je O myších a lidech na první pohled smutná a bezvýchodná hra. Zdání však klame, příběh má v sobě naději a není v něm jediná postava, která by to vzdala.

„Je to jedna z nejtěžších her, které jsem režíroval a možná i hrál,“ řekl Gazdík. Zdánlivě se totiž v příběhu nic neděje – postavy většinu děje jen sedí ve stodole a povídají si. Musí si však povídat tak, aby to diváka zajímalo a aby vnímal tíhu světa, která je v dialogu obsažena.

Inscenátoři se vyjádřili i k výtvarnému řešení inscenace. Kostýmy Elišky Lupačové Ondráčkové nejsou vyloženě ze 30. let, jsou spíše řešeny obecnější cestou. Přestože podle Steinbecka se děj odehrává ve stodole i venku, dokonce se ve scénických poznámkách objevuje rákosí a řeka, scénograf Emil Konečný vytvořil imaginaci velkého prostoru, který vede kamsi do dáli. Prostor je orámovaný přírodním materiálem připomínajícím pytlovinu.

Slaboduchého hrdinu Lennieho v inscenaci ztvární Jakub Uličník. Podle něj je pro postavu Lennieho typická přímočará jednoduchost vnímání situací. Uličník se pro tvorbu své role inspiroval dětstvím, Lennie je totiž podle něj „jako malé dítě, které je o něčem přesvědčené, nebo tomu nerozumí.“

Gazdík nakonec shrnul svoji vizi inscenace a vlastně divadla obecně. Podle režiséra je nejdůležitější „co nejjednoznačněji pochopit, co chtěl autor říct, sám se s tím vyrovnat a pak odvyprávět tak, aby se divák na začátku nadechnul a na konci vydechnul.“

Premiéry O myších a lidech se konají 18. a 19. února 2017 na Činoherní scéně Městského divadla Brno.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Petr Gazdík Boleslav Polívka

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy