Těžký sen života, vášeň a španělský temperament v Národním divadle

Praha – Nevěsta v den svatby opustí ženicha a následuje milovaného Leonarda. Touha po pomstě žene ženicha po stopách uprchlíků. Tragédie španělského básníka a dramatika Federica Garcíy Lorcy, Krvavá svatba, se po mnoha letech vrací na prkna Národního divadla. Hned po válce ji zde nastudoval Jindřich Honzl, tentokrát uvidíme příběh o vášni a nezachytitelné lásce v režii SKUTRu.

Tragédie Krvavá svatba se vrací do Národního divadla po mnoha letech. Naposledy ji zde nastudoval režisér Jindřich Honzl krátce po válce. Hru, v níž španělský básník a dramatik Federico García Lorca smísil folklor s avantgardou a tradiční svět svateb s vášnivostí okamžiku, nyní uvede Činohra ND v režii dua SKUTR.

Nevěsta utíká v den svatby od ženicha s mužem, kterého miluje, Leonardem. Ženich a svatebčané v touze po pomstě pronásledují uprchlou dvojici. Ženich a milenec krvavě umírají o svatební noci. Inscenace v Národním divadle se však ptá, co se dál děje s ostatními postavami. „Vědí také, co je šílená touha? Je láska pouze doménou mládí, nebo je každý z nás tak trochu opouštějící Nevěstou a zrazených Ženichem?“ ptají se inscenátoři v tiskové zprávě.

Tragédie dramatika španělského zlatého věku vyrůstá ze španělských reálií a konkrétní doby. Podle dramaturgyně inscenace, Ilony Smejkalové, se nás však možná dotýká víc, než jsme se ochotni připustit. „Klíč k naší interpretaci jsme našli ve třetím dějství, zejména přes postavy Luny a Smrti. Přírodní síly – Luna jako věčné světlo a Smrt jako věčná tma – vnášejí do hry nejen motiv fatality, ale i směšnou nicotnost člověka proti přírodě. Přesto je naše Smrt více reálnou postavou než krutou nositelkou osudu,“ vysvětluje Smejkalová.

Režisérský tandem SKUTR tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Stále uznávanější mladí režiséři naposled v Národním divadle uvedli balet Malá mořská víla, a to s velkým úspěchem. Spolupráci s mladým duem si herci chválí. „Režie Krvavé svatby Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, tedy pánů SKUTRů, je nepředvídatelná, a právě proto vysoce inspirativní. Pro mne zcela nová, napínavá zkušenost,“ říká o spolupráci herečka a zpěvačka Soňa Červená.

„Práce se SKUTRy je dost odlišná než s ostatními režiséry, které jsem měl možnost poznat. Při zkoušení se neklade největší důraz na text, ale na hudbu, pohyb a vlastně celkovou atmosféru jednotlivých scén. Velmi vzdáleně bych to přirovnal k práci Boba Wilsona, se kterým jsme dělali projekt 1914. Ale tady vše vzniká dost improvizovaně, na místě, často i z nenápadných podnětů od herců. Neustále se něco mění, přidává, ruší, je to velmi živý proces. Text (razantně zkrácený) se mnohdy implantuje až jako poslední složka. Výsledkem jsou však velmi působivé, originální obrazy, do kterých text přirozeně zapadne za zvuků lidových písní,“ vysvětlil herec Radúz Mácha.

Podle režiséra Lukáše Trpišovského se za celým příběhem ukrývá především otázka, na jakém principu funguje mužský a ženský svět. Také je podle poloviny tvůrčího dua v Krvavé svatbě obsažena osudovost, což je jakási predispozice k řešení krajně emocionálních situací, jakými jsou láska zrada nebo smrt. „Ukazuje se, že příběh mezi mužem a ženou se v určitých momentech stále opakuje. Muži umírají a ženy vedle sebe nadále zůstávají žít jako nějaké vdovy. V tom je nadčasová archetypálnost autorova sdělení,“ říká Trpišovský.

„Španělsko, jeho reálie, řeč… to je výzva. My samozřejmě nebudeme předvádět kastaněty a kytary za horké letní noci. Ale samotné situace a text jsou psány pro španělský temperament a je velkou výzvou chopit se ho tady, s našimi emocemi a zkušenostmi. Jinak se ale myslím dotýká všech lidí na celém světě ze stejných důvodů. Emotivnost, archetypálnost, obraznost. Je to jako sen. Těžký sen života, který teče kolem nás,“ doplnil Martin Kukučka.

V hlavních rolích uvidíme Taťjanu Medveckou jako Matku, Pavlínu Štorkovou jako Nevěstu, Filipa Kaňkovského jako Leonarda a Patrika Děrgela jako Ženicha. Lunu ztvární Soňa Červená a Smrt Saša Rašilov.

Premiéry Krvavé svatby se konají 16. a 17. března 2017 ve Stavovském divadle.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Stavovské divadlo Kukučka SKUTR - Trpišovský Anna Fialová Saša Rašilov Patrik Děrgel (herec) Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy