Rekonstrukce Státní opery může začít

Praha – Ředitel Národního divadla Jan Burian včera společně s předsedou představenstva společnosti HOCHTIEFF CZ Tomášem Bílkem a ministrem kultury Danielem Hermanem symbolicky zahájili rekonstrukci státní opery, která obsáhne historické provozní části objektu a je aktuálně nejvýznamnější státní zakázkou v hodnotě 858 milionů korun.

V pondělí 14. března byla symbolicky zahájena rekonstrukce Státní opery. Historická budova prošla naposledy rozsáhlejší opravou při výstavě provozní budovy v sedmdesátých letech minulého století. Od té doby byly pouze odstraňovány zastaralé faktory. Po více než čtyřiceti letech se tedy obě budovy dočkají komplexních úprav. Jedná se aktuálně o nejvýznamnější státní zakázku v hodnotě 858 milionů korun. Projekt společnosti HOCHTIEF CZ pod vedením Jana Křístka má být dokončen během dvaceti sedmi měsíců.

Součástí oprav jsou především rozvody – zvláště elektroinstalace, voda, topení a odpady, včetně nutné sanace vlhkosti. Rekonstrukce se dočkají i technologie horního i spodního jeviště, skleněná fasáda přilehlé provozní budovy a fasáda historické budovy. Chystají se také restaurátorské práce interiérové výzdoby hlediště. V provozní budově budou rekonstruovány zkušebny, baletní, orchestrální a sborové sály a kanceláře, v v divadle pak šatny umělců, sociální zázemí a prostory pro diváky.

„Budova Státní opery je v současnosti v některých svých částech téměř v havarijním stavu. Využijeme nyní všech našich zkušeností z obdobných typů staveb, abychom jednu z nejvýznamnějších operních scén v Evropě uvedli do stavu, kdy po komplexní rekonstrukci začne opět důstojně sloužit jak veřejnosti, tak i umělcům a personálu opery,“ uvedl předseda představenstva HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek v tiskové zprávě.

„Opera rekonstrukcí získá podstatně lepší pracovní zázemí, těšíme se zejména na nové prostory ke zkoušení, které vzniknou například v podzemí, v místech, kde byl dříve zásobník na LTO,“ shrnuje Jan Burian, který společně s vedením Opery a Baletu již plánuje program po otevření Státní opery v roce 2019.

Historická budova Státní opery byla postavena v letech 1886-1888 firmou Fellner a Helmer. Na vypracování architektonického plánu v té době nového německého divadla se podílel i autor vídeňského Burgtheatru Karl Hasenauer. Stavba budovy v neorenesančním stylu byla financována prostřednictvím veřejné sbírky. Budova patří k významným historickým památkám a je považovaná za jednu z nejkrásnějších evropských operních domů. Státní opera je nyní jednou ze čtyř scén Národního divadla.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Státní opera Praha Divadla

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy