Nejlepší inscenací loňského roku je podle kritiků dvojice oper Národního divadla Brno

Praha/Brno – V pondělí 20. března se konalo vyhlášení Cen divadelní kritiky za rok 2016. V letošní anketě, kterou každoročně vyhlašuje časopis Svět a divadlo, získalo nejvíc nominací pražské Divadlo Letí a Národní divadlo Brno. Jubilejního 25. ročníku se zúčastnilo téměř devadesát kritiků a po deseti letech si hlavní cenu odnesla opera.

Časopis Svět a divadlo každoročně vyhlašuje Ceny divadelní kritiky na základě tradiční ankety. Té se letos zúčastnilo 89 kritiků, mezi nimiž najdeme například Zuzanu Augustovou, Lenku Dombrovskou, Josefa Hermana nebo Vladimíra Justa. Vítězem loňského ročníku se stala Komorní scéna Aréna Ostrava, která získala několik ocenění, včetně inscenace roku, mužského hereckého výkonu nebo divadla roku. Letos získalo nejvíce nominací Divadlo Letí a Národní divadlo Brno. Vyhlášení se konalo netradičně v prostoru Pomezí na pražské Florenci.

Nejlepší inscenací loňského roku se stal dvojvečer operních jednoaktovek Modrovousův hrad/Očekávání, který v Národním divadle Brno uvedl režisér David Radok. Po deseti letech historie udělování této ceny si tedy hlavní ocenění odnáší opera.

„Mám radost, že právně tento nelehký příběh o vztazích získal pochopení publika a ocenění kritiky. Mám radost také za Bartóka, Schönberga, Národní divadlo Brno a za všechny, kteří se na představení podíleli,“ říká k ocenění režisér inscenace David Radok v tiskové zprávě z Národního divadla Brno.

Cenu za ženský herecký výkon si odnesla Pavlína Štorková za roli v inscenaci Olga (Horrory z Hrádečku) Divadla Letí. Za nejlepší mužský herecký výkon byl oceněn Stanislav Majer za inscenaci Studia Hrdinů Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.

Divadlem roku se již podruhé v řadě stala Komorní scéna Aréna Ostrava. Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou se stalo drama Anny Saavedry Olga (Horrory z Hrádečku), kterou uvedlo Divadlo Letí. Cenu za nejlepší scénografii obdržely hned dva počiny – v první řadě umělci podílející se na inscenaci Pomezí Projektu Pomezí Praha, tedy Lukáš Brychta, Štěpán Tretiag, Tereza Gsöllhoferová, Eva Justichová a Natálie Rajnišová. Druhou oceněnou scénou se stala ta k inscenaci Pěna dní v Klicperově divadle Hradec Králové, kterou vytvořil Jakub Kopecký.

Cenu za nejlepší hudbu si odnesl Jiří Vyšohlíd za inscenaci O bílé lani v Divadle Drak Hradec Králové. V neposlední řadě, talentem roku se stal herec a divadelní autor Tomáš Dianiška, který dříve působil v libereckém Divadle F. X. Šaldy, odkud se před dvěma lety přesunul na pražskou Palmovku.

Ceny divadelní kritiky Národní divadlo Brno Studio Hrdinů Klicperovo divadlo Divadlo Letí Komorní scéna Aréna Ostrava Pavlína Štorková (herečka) Stanislav Majer (herec) Tomáš Dianiška (herec)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy