V nové inscenaci Švandova divadla se dozvíte, jak snadné je ztratit srdce

Praha – Čekatel na transplantaci, ubrečená dámská kabelka, kreslený hrdina nebo jeho nová kamarádka Panda se sejdou v nové inscenaci Švandova divadla. Hru srdce patří za mříže zde připravuje režisérka Alžběta Burianová. V hlavních rolích uvidíme Martinu Krátkou nebo Kláru Cibulkovou.

Milovnice luxusního zboží nejradši nakupuje za pár šupů, cizinec hledá srdce svého otce, muž čeká na transplantaci. Do toho vstupuje ubrečená dámská kabelka, kreslený hrdina seriálů pro děti a jeho nová kamarádka Panda. Ti všichni se sejdou na komorním jevišti Studia Švandova divadla. Inscenaci s názvem Srdce patří za mříže zde připravuje mladá režisérka Alžběta Burianová.

„Inscenaci Srdce patří za mříže vytvořila nejmladší generace současných divadelníků, kteří v ní po svém a zároveň velice bystře reagují na témata, která nás obklopují,“ říká umělecký šéf Švandova divadla, Dodo Gombár, v tiskové zprávě. Švandovo divadlo se pod Gombárovým vedením otvírá autorskému divadlu a mladým tvůrcům, kteří se ve své tvorbě věnují typickým projevům i absurditám dnešní doby.

Autorem hry Srdce patří za mříže je David Košťák, který ve svém dramatu nechává promluvit například exponáty z právě probíhající výstavy lidských těl. „Denně děláme malá rozhodnutí, která však mají dopad obrovských rozměrů. Nevědomky se dopouštíme násilí na lidech, jejichž hlasy k nám nikdy nedolehnou,“ komentuje Košťák svou hru, v níž připomene i oblíbený televizní pořad složený ze srdceryvných lidských příběhů.

Inscenace tedy vypráví hlavně o tom, jak snadne je v dnešním světě ztratit lidské srdce. Na inscenaci se kromě autora scénáře Davida Košťáka a režisérky Alžběty Burianové podílel dramaturg Libor Vodička. Scénografii vytvořila Anna Brotánková, kostýmy jsou dílem Kateřiny Höferové a hudební doprovod pro inscenaci složil Robin Schenk. Hlavní role v inscenaci ztvární Martina Krátká, Klára Cibulková, Jacob Erftemeijer, Tomáš Červinek, Petr Buchta a Marek Pospíchal.

Inscenace uzavírá trilogii na téma intimita, anonymita, agresivita, jejíž části režírovaly ženy. Prvním titulem, který se věnoval intimitě, byla inscenace Je to tu!. Na ni navázal Slušný člověk, který mapoval téma anonymity. Tématem nejnovější inscenace Srdce patří za mříže je tedy především agresivita.

Premiéra inscenace Srdce patří za mříže se koná v sobotu 29. dubna 2017 v komorním Studiu Švandova divadla.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Martina Krátká (herečka) Klára Cibulková (herečka) Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Marek Pospíchal

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 17 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy