Národní divadlo Brno oživí vesnici Želary

REPORTÁŽ – Na včerejší tiskové konferenci v Mahenově divadle představil tvůrčí tým v čele s režisérem Dodem Gombárem a dramaturgem Martinem Sládečkem svoji novou inscenaci Želary (srdce mé). Dramatizace, jejímž autorem je režisér Gombár, se však značně liší od známého filmu Ondřeje Trojana. Kombinuje totiž jak povídkový soubor Květy Legátové s názvem Želary, tak i pozdější povídku Jozova Hanule.

V Mahenově divadle už tento pátek premiérově ožije vesnice Želary, kterou známe z povídek brněnské rodačky, spisovatelky Květy Legátové. Inscenace Želary (srdce mé) se však odliší od slavného filmu Ondřeje Trojana. Režisér Dodo Gombár totiž v dramatizaci kombinuje povídkový soubor Želary z roku 2001 i o rok starší povídku Jozova Hanule, z které vychází právě Trojanův na Oscara nominovaný film. Gombár sám film neviděl, v dramatizaci se tedy vydává vlastní cestou.

„Snažil jsem se při psaní adaptace vycházet opravdu z literatury, která má na mě až uhrančivý účinek, hlavně těch osm povídek v Želarech, na které Jozova Hanule s lehkostí a zároveň naléhavou intenzitou navazuje,“ říká Gombár. Dodal také, že se snažil dvě díla prokomponovat co nejpřirozenější, například pomocí retrospektivy.

Režiséra se navíc dílo dotýká osobně, je totiž sám rodák z vesnice a jak řekl „život vnímá přes liturgický cyklus“. Na tvorbě inscenace ho lákalo především hledání možných posunů v dramatizaci, možnost zachytit čas příběhů a práce s brněnským souborem, s nímž v minulosti připravil například inscenaci Veroničin pokoj, která je na repertoáru Divadla Reduta od roku 2015. Gombár také osobně zná několik studentů Květy Legátové, tato zkušenost ho proto přiměla „postavit se k tomu pokorně a pietně“.

V inscenaci účinkuje téměř celý činoherní soubor, doplněný dokonce o několik hostů. „Jako dramaturgové jsme při výběru tohoto titulu vsadili nejen na velký příběh brněnské autorky a schopnosti jednotlivých herců, ale především na sílu a souhru vícegeneračního hereckého kolektivu, která dokáže strhávat a uchvacovat,“ řekl dramaturg Martin Sládeček. Kromě dobré kondice hereckého souboru je podle Sládečka dalším důvodem pro uvedení spojení příběhu s poetikou Doda Gombára a také fakt, že Květa Legátová, přestože pochází z Brna, je místními divadly opomíjena. Želary byly inscenovány pouze jednou, a to v Praze.

Součástí brněnské inscenace je původní scénická hudba. Jejím autorem je skladatel David Rotter, který vycházel z lidové hudby, uslyšíme ale i prvky jazzu. Autorkou scény je Lucie Labajová, která zde použila vagón vlaku jako symbol nestability. Kostýmy Hany Knotkové jsou dobové a inspirované reálnými předobrazy.

V hlavní roli Elišky uvidíme Magdalénu Tkačíkovou. Ztvární zde chytrou lékařku z Brna, která je dle slov herečky „nucena žít jiný život, než si představovala.“ Podtitul inscenace „srdce mé“ se může týkat každé pastvy, pro Elišku Tkačíkové je to „srdce, které nalezne až v Želarech.“

Josefa Jandu ztvární Petr Halberstadt. Herec představil svoji postavu především přes jeho komplikovaný vztah s Hanou, při němž společně najdou ono titulní srdce. Halberstadt na své roli ocenil fakt, že se nejedná o „škatulkovou roli“, která by byla od začátku jednoznačná, ale o mnohem spletitější postavu.

Tiskové konference se zúčastnila také herečka Hana Tomáš Briešťanská, která je čerstvou nositelkou Ceny Thálie za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy a v Želarech se objeví v roli Ženi.

Premiéra inscenace Želary (srdce mé) se koná v pátek 31. března 2017 v Mahenově divadle.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Mahenovo divadlo Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Magdaléna Tkačíková Petr Halberstadt (režisér, herec) Martin Sláma

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy