HaDivadlo uvede šprýmařskou tragikomedii ve spolupráci se Studiem Hrdinů

Brno – Již příští týden uvede HaDivadlo inscenaci, která vznikla ve spolupráci s pražským Studiem Hrdinů. Režisérské duo Jan Horák a Michal Pěchouček zde pohlédnou na krutost i dno údělu (ne)kompromisního umělce díky tragikomedii Síla zvyku od rakouského skandalisty Thomase Bernharda.

Brněnské HaDivadlo pokračuje v současné sezóně s podtitulem My a oni. Nejnovější inscenace Síla zvyku vzniká ve spolupráci s pražským Studiem Hrdinů. Tragikomedii Thomase Bernharda se zde totiž režijně ujala dvojice spjatá právě s pražskou scénou – Jan Horák a Michal Pěchouček. Tvorba Studia Hrdinů je dramaturgii HaDivadla blízká – obě divadla vytvářejí společensky aktivní, sebereflexivní a výtvarně orientované kusy.

Před krátkou dobou v HaDivadle hostovalo Studio Hrdinů s úspěšnou inscenací Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, která navíc nedávno získala Cenu divadelní kritiky za výkon Stanislava Majera. O den dříve bylo také zahájeno zkoušení inscenace Macocha podle textu Petry Hůlové, který také vzniká v koprodukci s pražskou scénou.

Obě spolupráce spojuje domovský dramaturg Matěj Nytra, který se podílí na inscenacích Macocha i Síla zvyku a který již dříve asistoval u adaptace scénáře Ester Krumbachové a Jana Němce O slavnosti a hostech, který Studio Hrdinů uvedlo v režii Kathariny Schmitt. Koprodukce těchto dvou výrazných souborů má za cíl propojit republikový kontext progresivní a ideově apelativní divadelní tvorby, obohatit místní diváky o svébytný inscenační styl a především zintenzivnit hlásaní směřování obou divadel k sebereflexivní, nadžánrové dramaturgii.

Síla zvyku v režii zakladatelského dua Studia Hrdinů Jana Horáka a Michala Pěchoučka bude znamenat krok ke hloubení ve vlastní tvůrčí zkušenosti s důrazem na dějové motivy sebezpytného uvažování nad údělem umělce a nad hrozbami kulturní poptávky. Hra rakouského skandalisty Thomase Bernharda tematizuje nadčasovou touhu po dokonalém, vysokém umění v rozporu s nevyhnutelnou blízkostí dna podbízivých příležitostí a jistot, nejčastěji spjatých s vyprázdněností a nonsensovou komikou.

Vysoké umění v textu představuje cirkusový bard Caribaldi, který se pokouší zahrát se svou skupinou pokrčených loutek-artistů přetěžký kvintet Pstruh od Franze Schuberta. „Na první pohled se zdá, že Caribaldiho svět je černobílý a že on sám je psychopatické monstrum. My ho ale nechceme hodnotit, a proto ho vidíme v barevnějším světelném spektru. Respektujeme a obdivujeme ho se vším, co k němu patří,“ komentují diktátorskou pozici Caribaldiho režiséři inscenace.

V hlavní roli Caribaldiho se představí nestor hadivadelní historie, herec Miloš Černoušek vystupující pod jménem Cyril Drozda. Právě on je pro inscenátory ideálním Caribaldim, tedy kreativcem, který málokdy sešel do stínů pohodlné kulturní komerce a pro kolektiv je ztělesněním úcty a zodpovědnosti. V dalších rolích uvidíme mladistvou sestavu v podání Jiřího Svobody, Agáty Kryštůfkové, Zbyška Humpolce a hostujícího studenta 3. ročníku herectví na JAMU, Marka Kristiána Hochmana.

Na inscenaci se dále podílí kostýmní výtvarnice Beáta Spáčilová nebo brněnská expertka multimediální kompozice při JAMU a absolventka ústavu hudební vědy Natálie Pleváková. Autorem videoprojekce je student ateliéru video na FaVU VUT Matěj Sláma.

Síla zvyku byla již v předstihu zařazena do programu blížící se 21. Divadelní Flory Olomouc, kde se zařadí mezi další díla Studia Hrdinů, kterému se letošní ročník festivalu věnuje.

Premiéra Síly zvyku se koná 28. dubna 2017 v HaDivadle v Brně.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.

Více souvisejících

HaDivadlo Studio Hrdinů Jan Horák (režisér) Michal Pěchouček (režisér) Cyril Drozda (herec) Divadla premiéry Brno

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 51 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy