Drahokam mezi balety. Spící krasavice se po dvaceti letech vrací do Brna

REPORTÁŽ: Umělecký tým v čele s šéfem Baletu Národního divadla Brno, Máriem Radačovským, na včerejší tiskové konferenci v Mahenově divadle představil novou baletní inscenaci, která na repertoár vstoupí již zítra. Poslední z trojice baletů Petra Iljiče Čajkovského, Spící krasavici, zde nastudoval režisér a choreograf Bachram Juldašev podle původní choreografie M. Petipy.

Inscenační tým společně se sólisty dorazil na tiskovou konferenci rovnou z generální zkoušky, premiéra Spící krasavice se totiž koná již zítra. Ještě před rozpravou nad samotnou inscenací se Mário Radačovský krátce vyjádřil k blížící se rekonstrukci Janáčkova divadla, o kterém jsme informovali dříve.

Stejně jako ostatní soubory i Balet NdB se pokusí přizpůsobit se opravám, a neochudit tak své diváky o zážitky z baletních inscenací. Proto budou inscenace jako Labutí jezero, Made in USA, Petite Mort a Sněhurka přeneseny do Mahenova divadla. Například oblíbeného Louskáčka však přenést nelze, na něj si budou muset diváci počkat až do znovuotevření Janáčkova divadla.

Novinková Spící krasavice však měla být uvedena v Mahenově divadle bez ohledu na rekonstrukci, je to totiž podle Radačovského jeden z baletů, kterému Mahenovo divadlo sluší.

Dramaturg Baletu NdB Karel Littera přišel na konferenci v kostýmu Krále, kterého v inscenaci ztvární, a promluvil k historii pohádkového baletu Spící krasavice, jenž měl světovou premiérou v roce 1890 pod dohledem samotného autora Petra Iljiče Čajkovského. Poslední z trojice slavných Čajkovského baletů (kromě zmíněné ještě Labutí jezero a Louskáček) vznikl na motivy známé pohádky o Šípkové Růžence Charlese Perraulta. Společně s choreografií Maria Petipy Čajkovskij stvořil snad nejnáročnější balet po hudební i taneční stránce. Littera Spící krasavici nazval drahokamem mezi balety a šperkem pro fajnšmekry.

V Brně byla Spící krasavice poprvé uvedena v roce 1952 v režii legendárního tanečníka a choreografa Iva Váni Psoty, který však během zkoušek zemřel a premiéru museli dokončit jeho žáci. Poslední brněnská inscenace tohoto pohádkového baletu se hrála během let 1984 až 1993, nyní se tedy vrací potřetí a po více než dvaceti letech.

Tvůrci nové inscenace Národního divadla Brno se rozhodli zdůraznit petrohradskou baletní tradici a ke spolupráci oslovili ruského baletního mistra a choreografa Bachrama Juldaševa. „Toto představení žádá špičkový výkon souboru,“ řekl Juldašev, který Spící krasavici s brněnským souborem nastudoval podle původní Petipovy choreografie. Protože však původní verze trvá tři a půl hodiny, Juldašev tu brněnskou musel zkrátit, a výsledný tvar tak bude trvat o hodinu méně.

Kromě náročnosti hudební a taneční složky klade dílo také velké nároky na bohatost a pompéznost scénické a kostýmní výpravy. Podle Radačovského je Spící krasavice po Labutím jezeře druhou nejdražší produkcí Baletu NdB. Podle kostýmní výtvarnice Ludmily Várossové bylo při tvorbě kostýmů použito 2 400 metrů materiálů.

Podle Várossové je klasický kostým baleríny ta nejtěžší práce a i pro výtvarníka s čtyřicetiletou praxí je to velká výzva. Po diskuzích s Radačovským se společně se scénografem Petrem Čaneckým rozhodli výtvarnou složku inscenace zařadit do stylu art deco, zároveň však ve spojení s obdobím rokoka, kde diváci dobové zasazení příběhu očekávají. Várossová na kostýmech pracovala s pomocí moderní technologie, díky níž přenášela design výšivek přímo z počítače na materiál.

Titulní roli Princezny Aurory ztvární Klaudia Radačovská v alternaci s Andreou Popov Smejkalovou a Eriko Wakizono. V roli Prince Desirého uvidíme Gregora Giselbrechta, Ivana Popova a hostujícího Karla Audyho, sólistu Baletu Národního divadla. Pro Radačovskou se jedná již o třetí setkání se Spící krasavicí, na prvním dokonce spolupracovala s Juldaševem. Byla to inscenace v Bratislavě z roku 2001, kde se však tanečnice objevila v menších rolích. V Bratislavě poté v dalším uvedení ztvárnila Auroru, k níž se nyní vrací.

Brněnský rodák Karel Audy se se Spící krasavicí setkává podruhé. Pražské Národní divadlo totiž pohádkový balet také mělo na repertoáru, hlavní role však na Audyho čeká až nyní v Brně.

K potěšení inscenačního týmu je o Spící krasavici velký zájem. Představení do konce června jsou téměř vyprodaná. V příští sezóně se inscenace vrátí hned v září.

Premiéra Spící krasavice se koná v sobotu 22. dubna 2017 v Mahenově divadle v Brně.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Mahenovo divadlo Balet reportáž Petr Iljič Čajkovskij Mário Radačovský (umělecký šéf Baletu NdB) Bachram Juldašev (choreograf) Klaudia Radačovská (balerína) Karel Audy (tanečník) premiéry

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy