Pro Městské divadlo Brno vznikla nová dramatizace Žítkovských bohyní

Brno – Román Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové z roku 2012 se stal knižní senzací a získal mnoho ocenění včetně ceny Magnesia Litera v kategorii „Kosmas Cena Čtenářů.“ Fascinující příběh o ženské duši a sepětí s přírodou adaptoval režisér Dodo Gombár v roce 2014 pro Městské divadlo Zlín. Nyní připravuje zbrusu nový text pro Městské divadlo Brno.

O ženách ze Žítkové, které „bohovaly“, vyprávěl folklorista a spisovatel Jiří Jilík v knize Žítkovské bohyně z roku 2005. „Na Moravských Kopanicích, v zapadlém kraji bělokarpatských lesů a horských planin, se protínají siločáry minulosti a budoucnosti. Jen tak si lze vysvětlit, že některé ženy z osady Žítková uměly nahlédnout do dějů, které teprve nastanou. Říkalo se jim bohyně a jejich umění nazvali lidé bohyňováním,“ píše Jilík ve své knize.

Poslední žítkovskou bohyní byla Irma Gabrhelová, která zemřela v roce 2001, a s ní zmizel i jedinečný úkaz lidové magie. Příběhy kopaničářských žen však inspirují dál. Do povědomí nejširší veřejnosti se dostaly díky úspěšnému románu brněnské rodačky Kateřiny Tučkové, která za knihu Žítkovské bohyně získala Cenu Josefa Škvoreckého, dále cenu Český bestseller 2012, Magnesiu Literu v kategorii Kosmas Cena čtenářů a Cenu čtenářů České knihy.

Příběh o ženské duši, sepětí s přírodou a dávných kletbách adaptoval režisér Dodo Gombár v roce 2014 pro svou inscenaci v Městském divadle Zlín. Nyní připravuje zbrusu nový text pro Městské divadlo Brno s podtitulem Krev je krev.

Hlavní postavou je opět Dora Idesová, poslední z rodu žítkovských bohyní, která se však jejich umění nenaučila. V rámci svého studia etnografie však pátrá po svých předcích a odhaluje neuvěřitelné osudy i souvislosti, a především objevuje sebe sama. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a zjišťuje, že i ona je součástí tajemné tradice.

Městské divadlo Brno Žítkovské bohyně uvádí v režii Doda Gombára s výpravou Evy Jiříkovské a hudbou Davida Rottera. V hlavních rolích uvidíme Svetlanu Slovákovou, Radku Coufalovou, Zdenu Herfortovou, Ivanu Vaňkovou, Alenu Antalovou a další.

Premiéry se konají 20. a 21. května 2017 na Činoherní scéně Městského divadla Brno.        

           

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Zdena Herfortová Alena Antalová Svetlana Slováková (herečka) Radka Coufalová (herečka) kultura Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy