Mezinárodní festival Divadelní svět Brno začíná už dnes

Brno – Květen je měsíc, kdy Brno žije divadlem. Očekávaný mezinárodní festival Divadelní svět Brno začíná již dnes a na osm dní naplní moravskou metropoli kulturními zážitky. Na inscenace divadelních souborů z různých koutů světa mohou vyrazit rodiny s dětmi, příznivci činoher i baletu.

Očekávaný festival Divadelní svět Brno začíná již dnes představením maďarského souboru Proton Theatre s názvem Demence. Dechberoucí inscenace světově proslulého filmového režiséra Kornéla Mudruczóa naplní Janáčkovo divadlo a stejně jako téměř všechna festivalová představení, bude i tato temná koláž z psychiatrického oddělení opatřena českými titulky.

Od posledního článku, v němž jsme o Divadelním světě informovali, přibylo do festivalového programu několik inscenací. Jednou z nich je například adaptace světoznámého románu Mistr a Markétka slovenského souboru Teatro Tatro. Na představení mohou diváci vyrazit do jedinečného prostoru šapitó v prostředí Kraví hory. Dále ostravská Komorní scéna Aréna přiveze do Reduty sžíravě ironickou inscenaci Lidská tragikomedie.

Na své si přijdou i příznivci pohybového a tanečního divadla. Německý Theater Bremen v Brně totiž představí nejen činohru Dobrý člověk ze Sečuanu, ale i jednu ze svých nejnovějších inscenací, která propojuje tanec a divadlo, Zlaté srdce. Představení doprovodí živou hudbou multiinstrumentalista Maartje Teussink.

Organizátoři dále lákají na pozoruhodný projekt Constellations I. (Before I Say Yes) tanečního souboru Spitfire Company a Orchestru Berg, který diváci uvidí ve speciální úpravě přímo pro prostor Mozartova sálu v divadle Reduta.

Za vrchol letošního ročníku se považuje účast izraelského Kibbutz Contemporary Dance Company, který přiveze svou fascinující inscenaci Horses in the Sky do Janáčkova divadla, a to hned dvakrát. Vstupenek na tato dvě uvedení už zbývá jen pár, tedy rozhodně neváhejte.

„V současné době máme vyprodaných již 9 představení, mezi nimi i Věčný život dánského souboru Odin Teatret, oceňovanou Olgu Divadla Letí, nebo Fanny a Alexandera Slovenského národného divadla,“ říká ředitel festivalu Martin Glaser v tiskové zprávě.

Festival nabízí také speciální akci VLAK + Divadelní svět Brno. Díky spolupráci s Českými dráhami mají diváci cestující do Brna možnost slevy na jízdenky po předložení platné festivalové vstupenky. Sleva se vztahuje na zpáteční jízdenku do Brna s datem nástupu od 9. do 18. května 2017. Další slevu mohou diváci získat při nákupu vstupenek na čtyři a více různých představení.

Vstupenky na festivalová představení je možné zakoupit na pokladnách Národního divadla Brno, Městského divadla Brno, Centra experimentálního divadla a divadla Radost nebo online na webových stránkách www.divadelnisvet.cz, kde najdete i kompletní program festivalu. 

Související

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.
Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno Národní divadlo Brno Janáčkovo divadlo v Brně Komorní scéna Aréna Ostrava Divadlo Reduta Divadlo Letí Městské divadlo Brno (MdB) kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy