Letní divadelní festival v Olomouci mění název i podobu

Olomouc – Po pauze v minulém roce se letos festival Olomoucké divadelní prázdniny opět vrací. Tentokrát ale s novým názvem a mění i celkovou podobu. Hlavním tahákem letošního ročníku je uvedení populárního Robina Hooda pod širým nebem, a to hned na třech místech.

Olomoučtí nadšenci, kterým divadlo během letních prázdnin chybí, se loni oblíbeného letního festivalu nedočkali. „Loňská přestávka byla vynucena částečně organizačními a trochu i finančními důvody, nyní se však festival vrací v nové podobě. Nabídneme představení z produkce našeho divadla a za diváky se vypravíme i mimo Olomouc. Také proto získal festival nový název Moravské divadelní léto,“ říká ředitel Moravského divadla Olomouc, Pavel Hekela.

Představení se budou konat v amfiteátru Korunní pevnůstky, na pevnosti v Křelově i v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Hrát se bude za každého počasí. Hned třikrát bude uvedena populární činoherní inscenace Robin Hood režijního dua Michaela Doleželová a Roman Vencl.

„Považuji tento titul za přímo ideální k přenesení do plenéru. Vlastně jsme s touto možností trochu počítali už při tvorbě scény. Samozřejmě, že některé prvky z výpravy budeme muset oželet, ale na druhou stranu – ten zvláštní esprit venkovního hraní žádná kulisa stejně udělat nedokáže,“ uvedla Doleželová v tiskové zprávě.

„Je skvělé, že se podařilo domluvit tak atraktivní místa, jako je fort v Křelově nebo zámecký park v Čechách pod Kosířem. Každé představení bude jiné, protože ho budeme muset upravit na míru pro dané místo, a to ve spolupráci s Petrem Nůskem, který dělal bojové choreografie. Záleží jen na něm, jestli vymyslí nové varianty soubojů, případně se rozhodne přidat na vizuálních efektech. Ale jak znám Petra, tak nepochybuji o tom, že popustí uzdu své fantazii a udělá z každého představení velký a efektní divácký zážitek,“ navázal na kolegyni Vencl.

Pod širým nebem se také představí relativně nová komorní inscenace Central Park West podle tragikomedie Woodyho Allena. Ta zahájí třídenní program v areálu Korunní pevnůstky. Kromě olomouckých herců zde vystoupí také hostující soubor La Komika z Bratislavy s černou komedií režiséra Karola Vosátka Navždy, alebo nikdy.

Prostor Korunní pevnůstky má kapacitu 600 míst, Křelov pojme více než 400 návštěvníků a zámecký park v Čechách pod Kosířem bude připraven pro 200 diváků. Podle vedoucí obchodního oddělení MDO Jitky Jahodové budou k dispozici i místa „na stání“ – zájemci si mohou přinést deky a sednout si na travnaté plochy v okolí hlediště.

Vstupenky na jednotlivá představení v cenovém rozpětí 150 až 290 korun jsou k dispozici od dnešního dne, tedy 15. června 2017, do 30. června v pokladně Moravského divadla. Od 1. července bude možné vstupenky zakoupit v Informačním centru v podloubí olomoucké radnice nebo na webu Moravského divadla.

PROGRAM FESTIVALU:

25. 8. ROBIN HOOD (Moravské divadlo Olomouc) – Fort Křelov26. 8. CENTRAL PARK WEST ((Moravské divadlo Olomouc) – areál Korunní pevnůstky27. 8. NAVŽDY, ALEBO NIKDY (La Komika Bratislava) - areál Korunní pevnůstky28. 8. ROBIN HOOD (Moravské divadlo Olomouc) – areál Korunní pevnůstky2. 9. ROBIN HOOD (Moravské divadlo Olomouc) – areál zámku Čechy pod Kosířem

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) olomouc festivaly kultura Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy